Gezondheidschecks (PMO)

Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een onderzoek dat je kunt zien als een APK voor je totale gezondheid. Een PMO helpt je inzicht te krijgen in de eigen gezondheid en in de mogelijkheden om deze te verbeteren.

Wat houdt een PMO in?

Hoe een PMO precies wordt uitgevoerd, verschilt per branche en werkgever. Vrijwel altijd ontvang je vragenlijsten die ingaan op je lichamelijke en mentale gezondheid en leefgewoonten. Dit onderzoek kan worden uitgebreid met een fysieke keuring, waarbij metingen en bloedtests worden gedaan. In bepaalde branches is een fysieke keuring vast onderdeel van het PMO. Welke testen je krijgt hangt af van waar je werkt in de organisatie. De exacte inhoud is ook afhankelijk van de leverancier. De resultaten uit het PMO worden, net zoals alle medische gegevens, volledig vertrouwelijk behandeld. De uitkomsten worden dus niet met de uitzendorganisatie of de opdrachtgever gedeeld.

Voordelen van een PMO

Inzicht in gezondheidsrisico’s
Een belangrijke reden om aan een PMO mee te werken, is dat bepaalde werkomstandigheden risico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan een lawaaiige omgeving met hoge geluidsniveaus. Als je er tijdig achter komt dat je gehoor achteruit gaat, kun je nog maatregelen nemen. Dit kan bijvoorbeeld door je goed te laten voorlichten over gehoorbescherming of door bij een concert niet voor de geluidsboxen te gaan staan en oordopjes te gebruiken.

Er zijn verschillende redenen om het PMO aan te bieden. Allereerst vinden we dat gezondheid een groot goed is. We hopen dat iedereen gezond en fit blijft gedurende zijn/haar werkzame leven en natuurlijk ook na de pensionering. Ten tweede kunnen fitte en betrokken medewerkers het werk nu eenmaal beter en langer volhouden dan medewerkers die met gezondheidsklachten kampen. Dit geldt ook zeker voor uitzendkrachten.

Wij investeren daarom graag in de gezondheid van uitzendkrachten. Zowel in het kader van duurzame inzetbaarheid  (tot aan je pensioen het werk goed vol kunnen houden) als in het kader van vitaliteitsmanagement  (met zijn allen fit en energiek aan het werk zijn).

We hebben besloten om naast het aanbieden van een PMO in het project ‘De Duurzame Uitzendkracht’, een PMO ook in de vorm van een pilot aan te bieden aan de uitzendbranche om aan het eind van het jaar te kunnen bepalen waar de toegevoegde waarde ligt voor de branche. Ga naar de PMO pilot pagina voor alle info.