Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Terug naar het werk? Wat zeggen bedrijfsartsen?

Bedrijfsartsen en arbodiensten vrezen dat meer besmette werknemers op de werkvloer aanwezig zullen zijn na 1 juni.

Sinds 1 juni kan iedereen zich door de GGD laten testen op het coronavirus. Maar zonder een onderbouwd advies kan het gevaar bestaan dat werknemers te vroeg weer het werk oppakken en zo hun besmetten.

Bedrijfsarts Rik Menting vreest dat mensen met een positieve test gewoon blijven doorwerken en zo een bron kunnen zijn van een Covid 19-besmetting. “Andersom kan ook, dat mensen onnodig in paniek raken. Dat kan zorgen voor verzuim.”

OVAL-directeur Petra van de Goorbergh wijst erop dat vele corona-uitbraken werkgerelateerd blijken te zijn. “Daarvan zijn bijvoorbeeld veel gevallen in de zorg bekend. En denk ook aan de recente besmettingen in slachthuizen.”

Advies bij vaststelling corona
Wordt het coronavirus bij een werknemer vastgesteld, dan bespreekt de bedrijfsarts de gevolgen voor de thuis- en werksituatie. Er kan advies worden gegeven over de mogelijkheden en voorwaarden om weer aan het werk te gaan. De werkgever wordt geadviseerd over de gevolgen voor het werk en de organisatie. Die adviezen zitten straks niet meer standaard in het proces, zo waarschuwen de organisaties


Het hele artikel lees je op Over Duurzame Inzetbaarheid.