Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Overzicht waarde opleidingspapieren

NLQF schaalt niet gecertificeerde opleidingen in. Alle reguliere door de overheid gecertificeerde opleidingen hebben een vastgesteld niveau.

Zo is een master niveau 7, HAVO niveau 4 enz. Vaak is niet duidelijk wat de waarde van een niet gecertificeerde opleiding of cursus is. Als een opleiding ingeschaald is door NLQF dan weet je met welk niveau deze opleiding te vergelijken is. Het zegt dus iets over niveau niet over inhoud. Ik doe opleiding X en na validatie door NLQF weet de opleider, en de opgeleide met welk niveau in het regulier onderwijs dit te vergelijken is. Dus bijvoorbeeld niveau 4, gelijk aan MBO 4 of HAVO.

De vraag naar skills verandert. Zowel vanuit de werknemer, werkgever en/of maatschappelijke veranderingen is er een toenemende vraag naar om- en bijscholing. In Nederland komen steeds meer waardepapieren op de markt. Deze ontwikkeling draagt niet bij aan de transparantie voor gebruikers (studenten, werknemers en werkgevers): Wat is de waarde van deze papieren? Op welke wijze kunnen ze houvast bieden?

Dit document geeft je inzicht in de verschillende waardepapieren binnen het onderwijs.