Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Behoud wat goed is en vernieuw waar mogelijk

Column Chantal Huinder en Femke Kooijman
December is voor velen een maand van blijdschap, warmte en liefde. Maar het betekent voor sommigen juist kou, triestheid en eenzaamheid.

Dit contrast laat mij weer eens beseffen wat een voorrecht het is om het afgelopen jaar als directeur aan het roer van Doorzaam te mogen staan en het verschil te mogen maken samen met ons hele krachtige team.

Contrast
Want contrast, dat is er ook bij uitzendkrachten. Niet voor iedereen geldt dat je werkplezier uit je baan haalt. Soms is een baan geen kwestie van een keuze maar een must omdat er op dat moment geen andere mogelijkheden (lijken te) zijn.

En dit zien we graag anders. Daar werken wij met onze gehele dienstverlening en onze velen partners aan. Om er samen voor te zorgen dat elke uitzendkracht duurzaam inzetbaar kan zijn en blijven. Het eerste jaar dat ik dit samen doe met Femke in de rol van manager Duurzame Inzetbaarheid en daarom leek het ons een mooi gebaar om dit jaar gezamenlijk terug en vooruit te kijken.

Doorzaam haar ultieme doel is dat elke uitzendkracht vitaal, veilig en vaardig aan het werk kan zijn. Nu en in de toekomst. Het bestendigen van een integrale aanpak van duurzame inzetbaarheid voor uitzendkrachten in de branche. En die gehele integrale aanpak, daar zijn we als branche, als werkgevend Nederland, als maatschappij, nog lang niet. Het thema leven lang ontwikkelen wordt steeds meer omarmt. Ook binnen de uitzendbranche. Wel mag er een nog grotere focus op de werkende uitzendkrachten zijn om die verder te ontwikkelen tijdens hun werk of om tijdig van werk naar werk te kunnen laten bewegen.

Om te kunnen ontwikkelen is het echter ook zeer belangrijk dat de basis op orde is. Anders komen we nooit bij die integrale aanpak, de holistische benadering. En daarom gaan we daar volgend jaar nog meer op inzetten naast dat wat we al bieden. Aan Femke om hier meer over te vertellen.

Femke Kooijman aan het woord
Ja, en dat doe ik zeker graag. We hebben dit jaar al meer dienstverlening ingezet op de basis, door bijvoorbeeld het Nederlands Taalbudget te introduceren, een gratis telefoonnummer bij loonbeslag voor uitzendkrachten beschikbaar te stellen, en voor statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne het Ondersteuningsbudget te introduceren om succesvol te kunnen integreren op de arbeidsmarkt. Volgend jaar gaan we nog meer inzetten op deze basis.

We zagen de afgelopen maanden het aantal uitzendkrachten die hulp bij hun financiën nodig hebben stijgen en daarom maken we daar volgend jaar meer ruimte voor. Duurzame inzetbaarheid begint bij dat er aandacht is voor je mentale en fysieke gezondheid. Mooi om te zien dat afgelopen jaar we op dit gebied zoveel trajecten hebben kunnen aanbieden, via de gezondheidschecks en het programma Minder stress, meer energie bijvoorbeeld. Ook daar gaan we volgend jaar weer mee aan de slag.  

Een nieuw jaar, een nieuwe jas
We behouden graag dat wat succesvol is maar brengen soms iets reeds bestaands in een wat nieuwer jasje zodat het beter aansluit. Daarom zal het Alles-in-1 traject vanaf januari het Ontwikkelbudget worden. Het traject blijft hetzelfde, alleen de naam wordt anders.

En niet te vergeten: volgend jaar zijn er veel momenten om in te stromen in een van onze leerlijnen, startend van DI-ambassadeur of verdiepend tot DI-specialist­­-. De eerste leerlijnen zijn afgelopen maanden gestart, het is mooi om te zien hoeveel betrokkenheid bij de deelnemers aanwezig is. De eerste leerlijn van komend jaar is al vol. En de anderen stromen ook al aardig vol. Dus heb je interesse, meld je snel aan.

Wij, met het hele team van Doorzaam, zijn in ieder geval trots op datgene wat we dit jaar met elkaar behaald hebben, en de 11.054 uitzendkrachten die we tot nu toe hebben bereikt. En we zien ook nog genoeg kansen die we graag samen met onze partners en uitzendkrachten willen oppakken.

Daar zetten wij ons volgend jaar met energie en enthousiasme voor in. Doen jullie mee?

 

Chantal Huinder, Femke Kooijman, Jessica Brandwijk, Lysette Klein Meulekamp en Tamara Burgering - Van der Wulp schrijven met regelmaat over hun ervaringen. Deze vind je terug op de pagina Columns en blogs.