Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Start aanvragen Nederlands Taalbudget

Weet jij van of jouw uitzendkracht moeite heeft met de Nederlandse taal? Bijvoorbeeld moeite met lezen of de uitleg over de nieuwe functie niet helemaal begrijpt?

Die uitzendkracht is echt niet de enige. Wist je dat ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland de taal onvoldoende beheersen om goed en veilig te kunnen werken? En daar zit nog niet de groep van arbeidsmigranten en statushouders bij. De top 5 beroepen waar laaggeletterdheid vaak voorkomt zijn: schoonmakers, productiebedieners, hulpkrachten bouw en industrie, hulpkrachten landbouw en keukenhulpen.

Daarom hebben wij vorig jaar het Nederlands Taalbudget geïntroduceerd. Want een goede beheersing van de Nederlandse taal is voor iedereen belangrijk om de basis veiligheidsregels te kunnen lezen én begrijpen. Uiteraard is de Nederlandse taal ook enorm belangrijk om goed en veilig je werk te kunnen doen.

Vandaag begint de eerste ronde voor het aanvragen van dit prachtige budget.
Voor laaggeletterden, veel arbeidsmigranten, statushouders en uitzendkrachten met een Nederlandse taalbarrière is een opleiding Nederlands nodig om breder en duurzaam inzetbaar te zijn. Hiervoor kun je het Nederlands Taalbudget inzetten. 

Van 1 februari (09:00u) tot en met 17 februari start de nieuwe aanvraagronde en kun je deze aanvragen in onze Vergoedingenportal.

Je hoeft geen interesse tonen maar je vraagt dit direct aan via de Doorzaam Vergoedingenportal. Voor alle informatie over het Nederlands Taalbudget klik je hier.

Wel hebben we gemerkt bij de aanvragen van vorig jaar, het budget niet altijd in zijn geheel werd benut. En dat is natuurlijk zonde. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk van de beschikbare €1500 ingezet wordt. Weet dat het ook mogelijk is om meerdere trainingen per budget in te zetten, zoals bijvoorbeeld en beginnerscursus en daarop aansluitend een cursus voor gevorderden of een verdiepingscursus.

Aan de slag
Om direct aan de slag te gaan met uitzendkrachten die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen introduceren wij Nederlands Taalbudget.

Data aanvragen
1e ronde 1 t/m 17 februari (declareren voor 1 juli)
2e ronde 3 t/m 31 juli (declareren voor 1 januari 2024)