Uitbesteden
In september bevatten bijna al de columns wel verhalen of verwijzingen naar de vakantieperiode. Zo was ik ook een column aan het lezen waarin de persoon beschreef over hoe lang ze wel niet deden over het maken van een keuze voor welk hotel ze die avond zouden kiezen, en dat ze daar de hele dag aan ‘verspild’ hadden. Zo schreef ze zelf. Met de vraag of dat nu ook daadwerkelijk tot een betere keuze had geleid? In elk geval leidde het tot het niet genieten van de omgeving om haar heen. Een mooie constatering vond ik. De stress die ontstaat, door het hebben van de luxe van keuze.
Een manier om daarmee om te gaan is om het uit te besteden aan een reisorganisatie. Naar mijn idee wordt hier steeds weer meer gebruik van gemaakt. Het leuke daarvan is dat je van tevoren uiteraard weet waar je naartoe gaat maar dat je vaak toch ook wordt verrast. Je ervaart een zekere vrijheid maar het voelt vaak ook heerlijk dat iemand anders met veel verstand ervan, nu bedacht heeft wat je gaat doen. Soms past dat niet helemaal bij je verwachting maar het mooie is dat dit juist vaak leidt tot nieuwe ervaringen. En het achteraf je blik heeft verruimd.
Expertise
En dat zette me aan het denken over begeleiding en verwachtingen. Dat je die begeleiding op sommige momenten echt nodig hebt of wenst en dat je jezelf soms ook moet uitdagen als iets niet helemaal is zoals je het had verwacht. Een andere omgeving moet omarmen om zo te kunnen leren.
Dat is waar we als uitzendbranche natuurlijk om bekend staan. In onze branche wordt veel uit handen gegeven met de vraag te begeleiden, te verzorgen en het allemaal te regelen. Onze branche heeft immers die expertise.
Bij Doorzaam zijn we continu aan het zoeken naar manieren waarop wij hier aan kunnen bijdragen.
Hoe zorgen we dat we onze uitzendkrachten, onze medewerkers, nog beter begeleiden en ook uitdagen om nieuwe omgevingen te omarmen. Daar zijn we vanuit Doorzaam samen met zo’n 32 andere sectoren ook mee aan de slag in de zogeheten samenwerking ‘samenwerkende O&O organisaties’. We denken na over oplossingen voor de krapte, hoe we intersectorale mobiliteit kunnen bevorderen en hoe we eigen regie met de benodigde richting en ruggensteun stimuleren. Veel onderwerpen zijn immers in de basis hetzelfde. Dus bundelen we graag onze expertise. Eenheid in diversiteit.
Ook zijn we vanuit het initiatief Werkperspectief op basis van bestaand onderzoek aan het leren hoe we kunnen omgaan met de krapte. De mensen zijn op. Dus inzetten op vermindering ziekteverzuim en productiviteit is wenselijk. Maar hoe bewegen we hiernaartoe?
Vraagstukken waar we als Doorzaam continu druk mee bezig zijn samen met andere fondsen en andere partners zoals bijvoorbeeld de regio’s. Ook daar zijn we intensief mee in contact. Die vraagstukken die een lange adem vragen en niet één twee drie tot uiting komen en/of een oplossing. Het is nodig om niet te doen wat we altijd deden en om buiten onze ‘grenzen’ kijken. Onze blik te verruimen. Juist met dit soort lastige vraagstukken houden we ons ook bezig.
Cultuur
En bij vakantie komt er als je buiten Nederland gaat een andere cultuur om de hoek kijken. Zo begreep ik dat je in Montenegro juist een bestelling doet zonder daarbij ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’ te zeggen. Terwijl in Japan bijna alles extreme beleefdheid uitstraalt door bijvoorbeeld rustig in de rij te wachten bij het openbaar vervoer en niet hard te praten in publieke ruimtes. Werelden van verschil. En dan is het wel fijn als je dat weet. Dat je, als je daar op vakantie bent, weet wat gewenst gedrag is en je ervoor kunt kiezen om je daaraan te houden. Ook dat verruimt je blik.
Wij hebben als branche ook in de dagelijkse gang van zaken met al culturele facetten te maken. Wat is gebruikelijk bij andere culturen, wat is de juiste bijbehorende communicatie en hoe zorgen we voor het opvolgen van regels. Dat raakt namelijk aan onze uitdaging omtrent anderstaligen, veiligheid, taal en cultuur. Want dat hangt allemaal met elkaar samen. Hoe zorgen we dat we elkaar goed begrijpen? Hoe zorg je ervoor dat je weet van elkaars gebruiken en gewoonten? Wat gebruikelijk is en hoe breng je dat goed over? Als Doorzaam zijn we druk aan het experimenteren met mogelijke oplossingen om hieraan bij te dragen.
Met onze klankbordgroep zijn we aan het nadenken over vervolgstappen en we voeren kleine pilots uit in de hoop dat we deze over de branche kunnen uitrollen. Zoals veiligheidsregels aanbieden via kleine porties via de app op de telefoon. Of het aanbieden van trainingen rondom cultuur. We bieden ons Nederlands Taalbudget en het Ondersteuningsbudget. Steeds meer om de kloof te verkleinen. Zodat onze blik wordt verruimt in plaats van dat er onbegrip ontstaat.
Juist door het samenbrengen van expertise, culturen en het opdoen van en leren van andere ervaringen komen we verder. Laten we onszelf en onze uitzendkrachten daartoe uitdagen. En de benodigde begeleiding bieden. Want zoals eerder benoemd, juist om onze expertise, begeleiding en het regelen, staan we bekend. Laten we onze blik verruimen!