Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Nieuwe manier van leidinggeven: 4 tips

Uit recent onderzoek in opdracht van Nationale MeewerkWeek blijkt dat 4 op de 10 medewerkers het gevoel heeft dat de directie niet precies weet wat er op de werkvloer speelt. Voor meer dan een kwart (27%) van de ondervraagden is dat een mogelijke reden om het bedrijf te verlaten.

Zonde, vindt Menno Lanting, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. De spreker en auteur op het vlak van onder meer leiderschap en innovatieve businessmodellen ziet veel bedrijven hierin de boot missen. De afgelopen jaren observeerde Menno Lanting de veranderingen in het bedrijfsleven van dichtbij. Dankzij de technologische (r)evolutie op de werkvloer veranderen niet alleen de werkprocessen, maar ook de onderliggende verhoudingen. Mensen zijn mondiger, autonomer en minder afhankelijk. Dat vraagt om een nieuwe manier van leidinggeven; het klassieke model van de baas in zijn ivoren toren werkt echt niet meer. Maar wat dan wel?

 1. Niet op de automatische piloot maar veranderen
  Als het gaat om luisteren naar de mening van de werkvloer, waardeert het merendeel van de respondenten (60%) initiatief vanuit de directie.
   
 2. Niet vertellen maar luisteren
  2 op de 5 werknemers (38%) vindt dat de directie weinig initiatief neemt om de mening van het personeel te horen. Ondervraagden die zich niet gehoord voelen beoordelen hun werkgever met een 6,6 tegenover een 8,2 van de groep die zich wel gehoord voelt.
   
 3. Niet bevelen maar empoweren
  De helft (53%) van het personeel geeft aan gelukkiger te zijn in zijn huidige functie als er iets wordt gedaan met de verbeterpunten die hij/zij ziet op het werk.
   
 4. Niet eenmalig maar structureel
  49 procent van de medewerkers ziet de directie vrijwel nooit op de werkvloer, terwijl 54 procent dat wel op prijs stelt.

(BRON HR Praktijk)