Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Onderzoek laaggeletterdheid op de werkvloer

Stichting Lezen & Schrijven liet het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van Maastricht University onderzoek doen naar laaggeletterdheid op de werkvloer.

Het onderzoek ‘Spreiding van laaggeletterdheid: inzicht in taal- en rekenvaardigheden per beroep, sector en type werkzoekende’ rangschikt verschillende beroepsgroepen en sectoren in Nederland naar geletterdheid en gecijferdheid. Zo is inzichtelijk waar een aanpak het meest noodzakelijk is. Ook onderzocht Stichting Lezen & Schrijven hoeveel laaggeletterdheid en/of laaggecijferdheid voorkomen onder werkzoekenden. Daaruit blijkt dat zo’n 30 procent van de laagopgeleide werkzoekenden die kort werkloos zijn laaggeletterd is. Ongeveer 45 procent van de laagopgeleide werkzoekenden die lang werkloos zijn, is laaggeletterd.

 Een structurele inzet op verbetering van de basisvaardigheden is hier de sleutel tot doorstroming naar de arbeidsmarkt. De top 5 beroepsgroepen waar procentueel laaggeletterdheid en laaggecijferdheid het meeste voorkomt, zijn: schoonmakers, hulpkrachten in de bouw en industrie, productiemachinebedieners, hulpkrachten in de landbouw en keukenhulpen. Het gaat om 34 tot 44 procent van het aantal werknemers in deze beroepen.

Lees verder op de site van Stichting Lezen & Schrijven.

(BRONNEN Stichting Lezen & Schrijven, TelmeemetTaal)