Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Uitzendkrachten zijn belangrijk!

In Nederland zijn jaarlijks zo’n 700.000 mensen werkzaam als uitzendkracht. Gezamenlijk vervullen zij 1,3 miljoen banen, werken gemiddeld 22 weken per jaar en 30 uur per week.

Daarmee zijn uitzendkrachten een belangrijk onderdeel van de economische motor!

Kenmerken uitzendkrachten
Uitzendkrachten zijn net zo divers als vaste werknemers. Van jong tot oud, van vakantiewerk tot fulltime uitzendkracht en werkzaam in de horeca of in de bouw: op heel veel plekken worden tijdelijke vacatures vervuld door uitzendkrachten. Daarmee wordt gezorgd dat de kwaliteit en de productie goed blijven. Gemiddeld 105.000 mensen per jaar vinden via uitzendwerk een vaste baan. Ruim 183.000 mensen zoeken juist geen vaste baan. Zij vinden de afwisseling fijn.
Wisselende werkomstandigheden
Uitzendwerk is afwisselend werk. Flexibiliteit is de grote kracht van uitzendkrachten. Tegelijkertijd schuilt in de steeds wisselende werkomstandigheden een gevaar: je bent je misschien minder bewust van de arbeidsrisico’s die je loopt. Door de afwisseling van nieuwe collega’s, andere werkplekken en hoge eisen van leidinggevenden kun je het belang van prettige en veilige arbeidsomstandigheden uit het oog verliezen.
Zorg voor veilig en gezond werk
Uitzendbureaus en Stichting Arbo Flexbranche (STAF), maar ook de meeste bedrijven waar je aan de slag gaat (de inleners), vinden een prettige en veilige werkomgeving belangrijk. Daarom worden er maatregelen genomen om je werkplek zo gezond en veilig mogelijk te maken. Zowel het uitzendbureau, de inlener en jij zelf spelen hierin een rol. In het stappenplan voor de doorgeleidingsplicht vind je hier meer informatie over.