Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Zes tips voor effectief workforce management

Hoe hou je werknemers langer fit én relevant? Met die vraag worstelt bijna elke werkgever. Want een gezonde, gelukkige en goed presterende workforce willen we allemaal.

1 Formuleer een strategie
Ontwikkel een duidelijke strategie over hoe je met personeel om wilt gaan. Investeer in de arbeidsmarktwaarde van een werknemer en wees niet bang om personeel te zien vertrekken.

Zet ook in op tijd. Dat is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Geef aandacht aan een juiste balans tussen ambitie en ontspanning.

Maak in de kosten van langdurige uitval inzichtelijk. Daarmee kun je beter inschatten hoe groot de kans is dat werknemers uitvallen.

2 Maak de organisatie klaar voor verandering
Verandervermogen is geen vanzelfsprekendheid. Verandering moet door de hele organisatie worden gedragen, anders ontstaat weerstand.

3 Houd werknemers relevant en vitaal
Heeft een bedrijf de juiste mensen in huis, dan moeten die mensen vitaal, wendbaar en relevant blijven. Dat vereist een andere kijk op de loopbaan

4 Deel de verantwoordelijkheid
De workforce strategy is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer.

5 Onderzoek de impact op de maatschappij
Mensen inzetbaar en weerbaar maken en houden heeft een maatschappelijke waarde. Denk aan het benutten van de arbeidskapitaal van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Als je in goed personeelsbeleid investeert, ontwikkelingsmogelijkheden biedt en zorgt dat mensen duurzaam inzetbaar zijn, dan zullen ze onder andere minder zorg consumeren. Dat geeft je bedrijf een voorsprong.

6 Maak permanente educatie standaard
Investeren in kennis en vaardigheden van werknemers houdt de workforce relevant en de organisatie wendbaar. Breng je mensen bij dat ze moeten blijven leren. Dat gaat veel verder dan opleidingen alleen.
 

(BRON artikel PWnet)