Werksituatie

We leven in een welvarend land. Daar hoort bij dat er een minimum loon geldt en dat er veilige en gezonde werkomstandigheden zijn. De basis moet op orde zijn. Dit geldt uiteraard ook voor uitzendkrachten.

Voldoende inkomen

Een opdrachtgever heeft soms maar enkele uren in de week werk voor een uitzendkracht. Dit is dan niet voldoende om van te kunnen leven en de vaste lasten van te betalen. Door een tweede opdracht aan te nemen, kan er in totaal alsnog genoeg verdiend worden. Maar als de uren zo zijn ingedeeld, of de stand-by-tijd zodanig is, dat het niet meer mogelijk is om daar nog ander werk naast te doen, wordt het onmogelijk gemaakt om een normaal inkomen te verdienen. Maak goede afspraken, zodat het mogelijk wordt gemaakt voor de uitzendkracht om voldoende te kunnen verdienen.

Veilige, gezonde werkplek

Een veilige en gezonde werkplek is een recht van iedere werknemer. Zowel de opdrachtgever, de uitzendkracht en het uitzendbureau hebben hier een rol in. Dit heet de doorgeleidingsplicht. Dat werkt als volgt:

  • De opdrachtgever is vanuit de Arbowet verplicht om een geschikte werkomgeving te creëren voor alle werknemers, dus ook voor tijdelijke krachten. De opdrachtgever moet het uitzendbureau informeren over de werkomstandigheden. De arbochecklists zijn handig om te zorgen voor de juiste informatie.
  • Het uitzendbureau informeert de uitzendkracht al vooraf over de werkomstandigheden. Bijvoorbeeld over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Kennis over de juiste manier van werken kan worden gecheckt met Jouw werk, jouw veiligheid.
  • Als uitzendkracht ben je verplicht om de maatregelen die worden genomen om veilig en gezond te kunnen werken ook toe te passen. Stel vragen als je iets niet begrijpt! Je kunt zowel bij de opdrachtgever als bij het uitzendbureau terecht.

Instructies en aansturing

Veilig werken is belangrijk vanaf het allereerste moment dat iemand aan het werk gaat. De opdrachtgever is als werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Zorg als opdrachtgever voor duidelijke werkinstructies en informatie over risico’s en veiligheidsmaatregelen, zodat de uitzendkracht beslagen ten ijs komt.

Regel vooraf alvast:

  • Duidelijke werkinstructies. Wie gaat de uitzendkracht inwerken? Bij wie kan de uitzendkracht terecht als er vragen zijn?
  • Gebruik van PBM’s, verstrekking en toelichting
  • Werking en veiligheidsmaatregelen bij werken met machines

 


Wat is een arbocatalogus?

Gezond en veilig werken begint bij de Arbowetgeving. Want dankzij die regels en voorwaarden kunnen werkgevers en werknemers veilig en gezond werken. Maar wat weet je eigenlijk over Arbowetgeving?

Lees meer
GezondheidWerksituatie

De waarde van werk

Wat is de waarde van werk? In mijn optiek op dit moment een zeer relevante en fascinerende vraag alleen al gezien de grote tekorten die er heersen op de arbeidsmarkt. Wat betekent dat voor werk en de waarde die we er aan hechten?

Lees meer
CultuurGezondheidWerksituatieLoopbaan