Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Zoek zoek en gij zult niet vinden!

Tegen alle verwachtingen in groeit de economie, zijn we van krimp naar explosieve groei van de arbeidsmarkt gegaan en zijn er meer vacatures dan werkzoekende.

De stijging van het aantal uitzenduren is in alle sectoren gigantisch, de vraag overtreft flink het aanbod. En wat doen we, wij blijven zoeken naar het schaap met de 5 poten, ja zoek zoek en gij zult niet vinden.

Wij verbazen ons bij Doorzaam, dat in tegenstelling tot vorig jaar, scholing en training stagneert. Heel bijzonder terwijl de vraag zo groot is in veel sectoren. Doorzaam heeft prachtige programma’s beschikbaar om bij en om te scholen. Waarom de uitzendbranche werkende uitzendkrachten niet selecteert en bij of omschoolt naar de krapte beroepen en de open gevallen plekken niet opvult met nieuwe uitzendkrachten die kunnen starten met zeer praktisch werk is voor mij een groot raadsel.

Er is nog steeds genoeg arbeidspotentieel, 1,2 miljoen mensen. Nee niet het schaap met 5 poten, wellicht 3 en heel soms met 4. En dan kun je wel in je bestanden blijven zoeken naar iets wat niet bestaat, maar dat is toch echt vrij zinloos. Naast het verspillen van tijd is het niet slim omdat het niets van de uitdaging waar we voor staan oplost.

Terwijl het zo simpel kan, voer goede gesprekken met je uitzendkrachten, wat willen ze, wat kunnen ze en bij welk krapte beroep passen ze. Vraag het Persoonlijk Kansberoepbudget aan en in veel gevallen zijn alle kosten gedekt voor het scholen. Geen tijd? Vraag dan Alles-in-1 aan bij Doorzaam, dan krijg je ondersteuning van een professionele coach voor je uitzendkracht en een flink budget om interventies van te bekostigen.

Alleen maar winnaars! De uitzendkracht krijgt meer inkomen- en werkzekerheid, jullie krijgen er een schaap met 5 poten bij en vergroot je bestand omdat je nieuwe uitzendkrachten kan laten instromen op de meer praktische aanvragen.

Een overzicht alle columns vind je hier.