Werksituatie

Een veilige en gezonde werkplek is een recht van iedere werknemer. En dat geldt daarom natuurlijk ook voor uitzendkrachten. Zowel de opdrachtgever, de uitzendkracht en het uitzendbureau hebben hier een rol in. Dit heet de Doorgeleidingsplicht. Hoe zorg je voor de ideale werksituatie voor jouw uitzendkrachten? Je leest het hier.

Zorgen voor voldoende inkomen

Een opdrachtgever heeft soms maar enkele uren in de week werk voor een uitzendkracht. Dit is dan niet voldoende om van te kunnen leven en de vaste lasten van te betalen. Door een tweede opdracht aan te nemen, kan er in totaal alsnog genoeg verdiend worden. Maar dit kan voor veel uitzendkrachten voor een lastige werksituatie zorgen . Als de uren zo zijn ingedeeld dat het niet meer mogelijk is om daar nog ander werk naast te doen, wordt het onmogelijk gemaakt om een normaal inkomen te verdienen. Maak goede afspraken, zodat het mogelijk wordt gemaakt voor de uitzendkracht om voldoende te kunnen verdienen.

Veilig en gezond werk

Een veilige en gezonde werkplek voor uitzendkrachten begint bij het in kaart brengen van de risico’s en het bevorderen van de veiligheidsmaatregelen. Als uitzendbureau of opdrachtgever kan dit lastig zijn. Want soms is het niet duidelijk bij wie de verantwoordelijkheid ligt, spreken uitzendkrachten misschien de taal niet goed of zijn er andere redenen die het voor uitzendkrachten lastig maken om veilig te werken. Terwijl veilig werken altijd op nummer 1 staat.

In samenwerking met de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft Doorzaam een webinar opgenomen over veilig en gezond werken. Speciaal voor uitzenders. Hoe zorg je ervoor dat jouw uitzendkrachten veilig en gezond kunnen werken? Je ziet het in onderstaande video:

 


Doorgeleidingsplicht: hoe zat het ook alweer?

Het bedrijf dat een uitzendkracht inhuurt (de opdrachtgever) moet ervoor zorgen dat de uitzendorganisatie voldoende informatie krijgt om de uitzendkracht goed voor te lichten en voor te bereiden op zijn nieuwe functie. Dit wordt geregeld via de Doorgeleidingsplicht. Hoe zat het ook alweer?

Lees meer
CultuurWerksituatie

Werkervaring omzetten in een Praktijkverklaring

Stel je voor: een uitzendkracht is tijdens zijn/haar loopbaan van de ene rol in de andere rol gerold en heeft veel werkervaring en kennis opgedaan, maar kan dit niet op papier (diploma) aantonen. Dat is zonde! Je zou wel graag de opgedane ervaring willen vastleggen zodat de uitzendkracht aan de (toekomstige)werkgever kan laten zien wat hij/zij allemaal in huis heeft. Hoe mooi is het dan dat je dit voor jouw uitzendkracht via een praktijkverklaring kan laten zien, zonder dat de uitzendkracht hiervoor weer terug naar school moet.  

Lees meer
WerksituatieLoopbaan