Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Pak onveilig gedrag aan met het ik-ik-jij-wij-model

Herken je dat? Je hebt een werknemer meerdere malen gewezen op gevaarlijke situaties die veroorzaakt worden door bepaalde gedragspatronen. Alleen de werknemer pakt het niet op. Hoe komt dat toch? En hoe kan dit anders?

Meestal wordt een medewerker of een team aangesproken op het gedrag door ze te vertellen wat ze anders moeten doen. Dit is iemand vertellen wat hij moet doen of laten. Het veranderen van het gedrag van een medewerker of team kun je bereiken door het ik-ik-jij-wij-model (zie figuur) toe te passen.

Wanneer medewerkers een herhalend gedragspatroon laten zien dat onveilige situaties oplevert, is het ik-ik-jij-wij-model toepasbaar. Wanneer er kennis is over de risico’s en de beheersmaatregelen bij de werknemer, dan is het model een goed aanspreekmodel om de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de situatie bij de ander neer te leggen.

Mooi model! (BRON Arbo-online)

Als uitzendkracht werk je natuurlijk vaak bij verschillende opdrachtgevers en daardoor heb je ook steeds te maken met verschillende leidinggevenden en nieuwe collega’s. Ook de arbeidsomstandigheden zijn anders. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je dat je prettig werkt?

Veilig en gezond werken doe je samen. Als uitzendkracht kun je ook nadenken over de werkomstandigheden. Ben je als uitzendkracht aan het werk en heb je vragen over het uitvoeren van het werk? Weet je niet goed hoe je iets precies moet doen? Stel je vragen dan aan de contactpersoon bij de opdrachtgever. Beter één keer teveel gevraagd dan één keer te weinig!

We hebben ook een game die test hoe bewust jij kijkt naar de risico’s op je werk!