Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Peiling coronacrisis: financiële gevolgen voor huishoudens

Bijna twintig procent van de Nederlanders ervaarde in maart een inkomensterugval als gevolg van de coronacrisis. Onder hen zijn met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers.

Een iets hoger percentage (21%) verwacht die terugval ook in april. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Onder hen zijn met name jongeren, zelfstandigen en flexwerkers. Het grootste deel van hen verwacht een inkomensdaling tot maximaal 30 procent.

Kwetsbare werkenden zoals jongeren, flexwerkers en zelfstandigen ervaren op dit moment vaker een terugval dan mensen in loondienst. Mensen maken zich meer zorgen over hun financiën dan anders. Bijna 30 procent van alle ondervraagden heeft niet voldoende geld achter de hand om twee maanden zonder inkomen te kunnen.

Het Nibud roept bedrijven en instanties op om deze groepen pro-actief te benaderen met hulp als er betalingsachterstanden ontstaan.

“Help mensen die nu niet kunnen betalen. Laat ze niet modderen maar denk mee over mogelijkheden.” Arjan Vliegenthart, directeur Nibud

Budgetcoaching en Eerste hulp bij geldzorgen zijn twee diensten die we aanbieden aan uitzendkrachten die zich zorgen maken om hun financiële situatie. Wat doe je wanneer je uitzendkracht stress ervaart om financiën? Welke dienst is nu het beste voor jouw uitzendkracht?

Heeft je uitzendkracht nog geen schulden maar merk je dat je uitzendkracht wel stress ervaart en zorgen heeft over financiën? Dan is onze pilot Eerste hulp bij geldzorgen wellicht iets voor jouw uitzendkracht. En het gaat volledig buiten je organisatie om, je uitzendkracht kan het zelf aanvragen. Het kost je dus geen extra tijd en is volledig anoniem voor je uitzendkracht!

Is er sprake van (dreigende) schulden bij je uitzendkracht? Meld je uitzendkracht dan aan voor budgetcoaching.