Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Van piano spelen tot leren op het werk: het belang van plezier en vaardigheid

column Femke Kooijman
Vroeger als tiener speelde ik veel piano. Soms wel uren op een dag. Toen ik op kamers ging stagneerde dat (want geen piano/keyboard) maar ook nu ik zelf een piano in huis heb, krijgt het mooie instrument te weinig aandacht van me. Waarom?

Er is altijd wel een goed excuus: misschien hebben de buren er last van, de kinderen slapen, ik heb nog zoveel andere dingen eerst te doen et cetera et cetera. Maar er zit stiekem ook een andere reden achter: ik wil meteen alles goed kunnen spelen. En dat kan natuurlijk helemaal niet. (Weer) piano spelen betekent in mijn geval oefenen oefenen oefenen.

Doordat ik onlangs een prachtig pianostuk hoorde ben ik voorzichtig weer een beetje begonnen. En ik moet zeggen: ik merk dat ik weer wat vaardiger word. Dat zorgt ervoor dat ik er weer plezier in krijg en ik het helemaal niet meer erg vind dat ik het niet meteen goed kan.

Plezier in het leren. Dat geldt overigens niet alleen voor het leren bespelen van een instrument maar ook voor vaardigheden op het werk. Een leercultuur op de werkvloer kan van onschatbare waarde zijn voor bedrijven. Want als je het gevoel hebt dat je iets goed kunt, dat het je goed afgaat, maar ook dat je de kans krijgt om je vaardigheden verder te ontwikkelen dan doe je het ook met meer plezier. Als daarop ook nog waardering vanuit je werk volgt, werkt dat extra motiverend. 

Een leercultuur kan dus ook zeker helpen in het behouden van personeel. En dat het behoud van personeel steeds belangrijker wordt in deze tijd waarin de arbeidsmarkt krap is, bleek onlangs ook weer uit een rapport van UWV.

In de in december vorig jaar gepubliceerde leercultuurmonitor van de SER en TNO bleek dat onder andere uitzendkrachten kwetsbaar zijn als het gaat om een leven lang ontwikkelen en dat specifieke aandacht voor deze groep werkenden op zijn plaats is. Deze specifieke aandacht wil ik heel graag vragen.

Kortom, of het nu gaat om piano spelen of leren op het werk, plezier en vaardigheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door te investeren in een leercultuur op de werkvloer, kunnen bedrijven niet alleen hun personeel beter behouden, maar ook de prestaties en productiviteit van hun werknemers verbeteren. Laten we dus net als bij het bespelen van een instrument, niet bang zijn om te falen en  blijven oefenen om zo onze vaardigheden verder te ontwikkelen. Wie weet welke mooie muziek of resultaten we daarmee kunnen bereiken.

Hoe is het gesteld met de leercultuur in jouw organisatie?