Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Programmarapportage uitzendbureaus 2020-2022 Arbeidsinspectie

Vorige week bracht de Nederlandse Arbeidsinspectie de programmarapportage "Uitzendbureaus over de periode 2020 tot en met 2022" naar buiten. De Arbeidsinspectie zet zich in voor gezond, veilig en eerlijk werk, waarbij toezicht en opsporing risicogericht worden ingezet.

Deze rapportage geeft inzicht in de uitvoering van de Nederlandse Arbeidsinspectie in het programma Uitzendbureaus over de periode 2020-2022.

De focus van het programma ligt op sectoren en werkplekken waarbij snel mensen nodig zijn en/of waar sprake is van laagbetaald werk, zoals in de detailhandel, horeca, land- en tuinbouw, metaal en industrie, de bouw, en in toenemende mate distributiecentra, transport en logistiek. De  Arbeidsinspectie constateert dat de risico’s op oneerlijk en onveilig werk in deze sectoren het grootst zijn. Voor dit soort werkzaamheden zijn er weinig tot geen Nederlandse arbeidskrachten te vinden die bereid zijn te werken onder de arbeidsvoorwaarden die Nederlandse werkgevers willen bieden. Arbeidsmigranten zijn daartoe wel bereid en in de helft van de gevallen gebeurt dit op uitzendbasis.

Doorzaam staat voor het veilig, gezond en vaardig aan het werk hebben van uitzendkrachten. In de periode 2015-2021 was 22% van alle onderzochte ongevallen door de Arbeidsinspectie = een uitzendkracht slachtoffer. Dit percentage is hoger dan verwacht op basis van het aandeel uitzendkrachten in de werkzame beroepsbevolking (tussen de 5-7%). Hoewel ongeveer 80% van de meldingen betrekking heeft over eerlijk werk, zijn er ook meldingen van werken zonder veiligheidsmaatregelen en/of beschermingsmiddelen. Dit kan en mag niet.

Zoals de arbeidsinspectie ook aangeeft in haar rapport zijn wij gezamenlijk in overleg om nog meer aandacht voor het onderwerp te genereren. Want naast repressie zet de arbeidsinspectie zich net als Doorzaam in op preventie. Een structurele verandering is nodig.

Vanuit Doorzaam zijn we bezig met de uitvoering van ons actieplan voor veilig en gezond werken, waaronder:

  • Een doorpak op onze verdere samenwerking met de land en tuinbouwsector,
     
  • structurele samenwerking met de brancheverenigingen ABU en NBBU,
     
  • het aanscherpen van onze Arbochecklists,
     
  • het oprichten van de klankbordgroep voor veilig en gezond werken,
     
  • het actief promoten van de game 'Jouw werk, jouw veiligheid',
     
  • intersectorale samenwerkingen,
     
  • het aanbieden van het Nederlands Taalbudget om onder andere de veiligheid op de werkvloer te vergroten.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van veilig en gezond werken in de uitzendsector? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates. Ga naar deze pagina en meld je aan.