Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

De centrale rol van bestaanszekerheid

In de complexe wereld van politiek en beleid, waar agenda’s worden gevormd en beslissingen worden genomen die het leven van velen beïnvloeden, lijkt één thema momenteel centraal te staan: bestaanszekerheid. De miljoenennota stond er vol mee en vrijwel alle partijprogramma’s claimen het thema voor de aanstaande verkiezingen.

Bestaanszekerheid
Het is een cruciaal onderwerp en vanuit Doorzaam ondersteunen wij het belang hiervan van harte. Het raakt ook aan onze waarde: het versterken van de arbeidsmarktpositie van uitzendkrachten. Wij geloven dat dit begint bij de basis, bij de empowerment van individuen, zowel fysiek, mentaal als financieel. Als we spreken over bestaanszekerheid, spreken we over de bouwstenen van een veerkrachtige samenleving. En dat is nodig.

 

Het fundament van bestaanszekerheid rust op de zekerheid dat men een dak boven zijn hoofd heeft, eten op tafel kan zetten en toegang heeft tot kwalitatieve gezondheidszorg en onderwijs. Dit is volgens mij een basis die iedereen zou moeten hebben. Bij Doorzaam streven we er vervolgens naar om concrete stappen te zetten en verandering teweeg te brengen. Onze plannen voor komend jaar en daarna omvatten een reeks initiatieven die gericht zijn op het vergroten van de bestaanszekerheid van uitzendkrachten. Door nog meer dan we nu al doen in te zetten op bijvoorbeeld vitaliteit, hulp bij geldzaken en taalontwikkeling.

 

Kleine stappen, grote veranderingen
Wij begrijpen dat bestaanszekerheid niet alleen gaat om het bieden van een tijdelijke oplossing, maar om het versterken van mensen zodat ze hun eigen toekomst kunnen vormgeven en hun eigen regie kunnen pakken. Er is een bekend Chinees spreekwoord dat luidt: ‘Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven.’ Kleine stappen kunnen uiteindelijk leiden tot grote veranderingen. Net zoals een huis wordt gebouwd met bakstenen, wordt bestaanszekerheid opgebouwd met kleine, concrete acties.

 

Gedeelde verantwoordelijkheid
Dit vereist een gezamenlijke inspanning van ons allen. Door gezamenlijk op te treden, kunnen we een samenleving creëren waarin bestaanszekerheid geen luxe is, maar een realiteit voor iedereen. Want uiteindelijk is bestaanszekerheid niet alleen een politiek thema of een missie van een organisatie, het is een gedeelde verantwoordelijkheid die we allemaal kunnen dragen, en het begint met elk van ons die kleine stappen zetten in de richting van een betere toekomst. Doe je mee?

 

Ps: op donderdag 23 november om 19.00u organiseren we speciaal voor uitzendkrachten een gratis webinar over ‘Hulp bij geldzaken’. Budgetcoach Judith Bellés-Knijnenburg helpt bij vragen over het inzicht krijgen in financiën en geeft waardevolle tips hoe je financieel houvast kan krijgen. Fijn als je dit wilt delen met je uitzendkrachten.