Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Wereld Hallo dag, het belang van persoonlijk contact

Wist je dat op 21 november in ruim 180 landen de 'Wereld Hallo Dag' (World Hello Day) wordt gehouden? Deze dag staat symbool voor het belang van persoonlijke communicatie en draagt bij aan het behoud van vrede. Het herinnert ons eraan dat vrede niet alleen afhangt van diplomatieke inspanningen op wereldniveau, maar ook van hoe we met elkaar omgaan op persoonlijk niveau.

Iedereen die wil deelnemen aan Wereld Hallo Dag begroet op deze dag 10 anderen om op die manier het belang van persoonlijke communicatie in het bewaren van de vrede te benadrukken.

Het begon met een simpele hallo

Het belang van persoonlijk contact wordt ook geïllustreerd in dagelijkse ontmoetingen.

Elke keer tijdens mijn hardloopronde kwam ik een oudere meneer met zijn hond tegen. Het maakte niet uit welke dag ik ging hardlopen of hoe slecht het weer was, ik kwam hem elke keer tegen. Wat begon met een simpele hallo werd uiteindelijk een heel gesprek en werd hij een bekende. Zo weet ik nu dat hij elke dag 8 kilometer loopt en dat als hij weer thuiskomt zijn vrouw op hem wacht met een vers kopje koffie. Ik zag hem niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook op het schoolplein omdat daar zijn kleinkinderen naar school gaan.

Op een ochtend merkte ik op dat hij zijn hond niet meer meenam en ik vroeg hem daarnaar. Hij vertelde dat zijn hond helaas was overleden en dat hij hier heel verdrietig over was en daarom geen nieuwe hond meer wilde. Maar hij vond het heel fijn dat ik ernaar vroeg en dat hij mij over zijn hond kon vertellen. Hij gaf aan dat hij zich gezien voelde door mij.

ik voel me ook gezien door hem; elke keer als ik hem tegenkom tijdens het hardlopen moedigt hij mij aan en geeft mij hiermee een boost en heb ik een glimlach op mijn gezicht. Hij is een persoon geworden in plaats van een passant.

De kracht van persoonlijk contact

De kracht van persoonlijk contact ligt in ons vermogen om de mensen om ons heen echt te zien en te begrijpen. Het gaat om de persoon achter de actie, het herkennen en begrijpen van de signalen die iemand geeft. Een dieper begrip te krijgen voor de andere persoon. Wanneer we elkaar vertrouwen, voelen we ons meer geneigd om open en eerlijk te zijn, wat de kwaliteit van het gesprek verbetert.

Zien we de andere persoon echt? Weten we bijvoorbeeld wat er speelt bij onze collega’s, buren, familie en vrienden?

Eén van de meest krachtige instrumenten die we hiervoor kunnen inzetten is communicatie. Dit is namelijk de sleutel tot begrip en begrip is de sleutel om het verschil te maken in iemands leven. Herkennen we de signalen? Zien we aan iemand hoe het echt met hem/haar gaat of zien we het als iemand zich zorgen maakt?

Dagtrainingen gesprekstechnieken

Waarom komt iemand steeds te laat of waarom doet iemand niet mee met een gezamenlijk cadeau? Wanneer je iemand recht in de ogen kijkt en echt luistert naar hun verhaal worden we uitgenodigd om ons in te leven in hun wereld. Sommige onderwerpen zijn moeilijk te bespreken, maar wel essentieel om het verschil te kunnen maken. Durf jij aan jouw uitzendkrachten te vragen naar zijn/haar financiële situatie? Ook als je vermoedt dat iemand hier wel hulp in kan gebruiken?

Daarom organiseren wij speciaal voor intercedenten de dagtraining Gesprekstechnieken. Tijdens deze training kan je in het echt oefenen met (moeilijke) gesprekken en krijg je hier feedback op. Dit kan jou helpen meer zelfvertrouwen te krijgen in het persoonlijke gesprek en durf je de vraag aan jouw uitzendkracht waarschijnlijk wel te stellen. Kijk op onze kalender voor de data dat we deze training geven.

Het begint met het zetten van kleine stappen. Groet de mensen die je tegenkomt en ga eens wat vaker echt met elkaar in gesprek!