Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Op weg naar een 'skills driven economy'

Dat we aan het zogenoemde 'papiertje' alleen niet genoeg hebben dat is al langer duidelijk. Een leven lang leren of ontwikkelen raakt steeds meer ingeburgerd. En daar is nu 'skills' als nieuw toverwoord aan toegevoegd.

Je kunt er niet meer omheen. Na het behalen van een diploma is het belangrijk om continu je vaardigheden, je skills, bij te houden en verder te ontwikkelen. 

Maar juist ook andersom wordt nu de trend. Eerst kijken naar wat iemand allemaal kan en wat hij of zij van toegevoegde waarde heeft op de werkvloer, ofwel naar iemand zijn of haar skills en houding. En dan het liefst aangevuld met het hebben van een diploma, dat dan weer wel.

Linksom of rechtsom, we zijn aan het toewerken naar een 'skills driven economy'.

En dat we daar inmiddels verder mee zijn dat is zeker te merken. Menig uitzendorganisatie is de focus aan het verleggen, het UWV maakt 'de draai' naar een arbeidsmarkt waar ze kijken naar wat iemands vaardigheden zijn en ook wij als Doorzaam zetten ons al jaren in voor het in kaart brengen van skills en ervaringen. Onlangs hebben we een nieuwe stap gezet door samen met 15 andere fondsen Werkperspectief.nl te introduceren. Hier wordt gebouwd aan een platform waarin vaardigheden de basis vormen, en je daardoor beroepen kunt vergelijken.

En die skills, die zijn nog niet eens zo makkelijk om in kaart te brengen dan wel te verwoorden over jezelf. En dat is precies waar de uitzendbranche een unique selling point heeft. Als geen ander weten intercedenten die vaardigheden naar boven te halen en te omschrijven door het goede gesprek aan te gaan met de uitzendkracht. En zo hem of haar hierbij te helpen. Ook heeft een uitzendkracht vaak al eerder gewerkt voor de uitzendorganisatie. Dan zijn de houding en vaardigheden helemaal goed te verwoorden uit eigen ervaring. Je bent dan immers als werkgever geweest van deze persoon. 

Vanuit Doorzaam ondersteunen we al meerdere jaren het in kaart brengen van skills. Door kosteloos, het EVC, de Diplomaroute of de Praktijkverklaring aan te bieden. Hierdoor worden de skills vastgelegd en levert het soms ook direct een papiertje op. Zo creƫren we een win-win.

En als we kijken naar skills waar uitzendkrachten hoe dan ook over beschikken dan zijn dat aanpassingsvermogen, wendbaarheid en flexibiliteit. Vergeten we die niet te benoemen als we het hebben over de skills en houding van een uitzendkracht? Ik geef ze in elk geval alvast graag mee in de rugzak... op weg naar die skills driven economy.