Financieel Fit kalender
Financieel fit kalender
Een goede financiële gezondheid is belangrijk voor iedereen. Soms is dit echter niet het geval en krijgt iemand te maken met loonbeslag of schulden. Bijna 62% van de werkgevers heeft wel eens te maken met werknemers met schulden. Dit zorgt op diverse manieren voor onrust bij de werknemer en kan een werkgever tot € 13.000 per jaar kosten (bij een fulltime baan met modaal salaris). Deze kosten zitten dan niet alleen in de verwerking van bijvoorbeeld het loonbeslag, maar ook in de afname van de productiviteit en toename van het ziekteverzuim.
Als werkgever is het soms de vraag wat je kan doen als een werknemer te maken heeft met schulden, of wat er kan gebeuren in de preventie. Daarom hebben wij een jaarkalender gemaakt waarin per maand een onderwerp met betrekking tot financiële gezondheid wordt behandeld.
Loon en loonbeslag
Er komt een loonbeslag binnen, en nu? Hoe verloopt het gesprek met de medewerker en wat zijn de aandachtspunten.
Lees meer
Het voeren van het gesprek
Er zijn signalen dat het op het gebied van financiën niet helemaal goed gaat met een medewerker. Je wil daar graag over in gesprek, maar hoe maak je het bespreekbaar?
Lees meer
Laaggeletterdheid en financiële gezondheid
Een niet-gezonde financiële situatie kan verschillende oorzaken zaken hebben. Bijvoorbeeld door een life event, zoals een scheiding of overlijden. Een andere veelvoorkomende oorzaak is laaggeletterdheid.
Lees meer
Combinatie van twee banen
In de ochtend postbezorger, 's avonds schoonmaker of als leraar een eigen bedrijf runnen (gedurende de hele dag): in Nederland zijn ongeveer 600.000 mensen die meerdere banen combineren voor de afwisseling of omdat ze anders niet rondkomen (SER, 2018).
Lees meer
Toeslagen
Je wil je medewerker belonen vanwege het goede werk wat er is verricht het afgelopen jaar en geeft een eindejaarsuitkering. Maar dan blijkt ineens dat daardoor de toeslagengrens wordt overschreden en je medewerker belasting terug moet betalen.
Lees meer
Dure feestmaand
Het hele jaar door zijn er verschillende periodes waarin mensen geneigd zijn meer uit te geven, bijvoorbeeld tijdens vakanties, verjaardagen en andere speciale gelegenheden. Een van die periodes is december, die bekend staat als een drukke maand vol feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw.
Lees meer