Spring naar hoofd-inhoud

Belastingaangifte & Week van het geld

De Belastingaangifte kan bij veel mensen tot zorgen of onzekerheid leiden. Met als gevolg dat ze de aangifte uitstellen ,niet indienen of indienen zonder fiscale mogelijkheden te benutten (bijv. aftrekposten) .

Wanneer is iemand financieel redzaam? Volgens de Nibud-definitie is dat: ‘Iemand is financieel redzaam wanneer hij weloverwogen keuzes maakt, zodanig dat zijn financiën in balans zijn op zowel korte als op lange termijn.’ Dat is niet alleen op het moment dat iemand zelf al zijn geldzaken kan regelen, maar ook dat iemand weet wanneer hij hulp zou moeten inroepen. Het is niet nodig dat iemand zijn eigen Belastingaangifte doet, maar het is wel belangrijk dat iemand zelf actie onderneemt, zodat de aangifte gedaan wordt en de juiste papieren worden ingeleverd.

Op de pagina over het herkennen van signalen zoomden we in op frequent ziekteverzuim of concentratieproblemen. Als je naar aanleiding van een gesprek met de medewerker waarin je hebt gevraagd of de medewerker hulp wilt (of een medewerker kaart dit zelf bij jou aan) en het blijkt dat de Belastingaangifte tot zorgen of onzekerheid leidt, dan kun je verwijzen naar partijen die de medewerker kunnen ondersteunen bij de Belastingaangifte. Aangiftehulp is bijvoorbeeld ook aan te raden bij grote life events, zoals het kopen van een nieuw huis, of als iemand gescheiden is.

Als iemand aangiftehulp zoekt, kun je verwijzen naar:

  • Belastingadviseur
  • Belastingkantoor
  • Belastingwinkels
  • Ouderenbonden en vakbonden
  • Bibliotheken
  • Belasting Telefoon


Ook deze maand: de Week van het geld

In 2023 organiseert Wijzer in Geldzaken in de week van 27 maart t/m 31 maart 2023 de twaalfde editie van de Week van het geld. Door kinderen al jong te leren om te gaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfraadzaamheid op volwassen leeftijd. Het thema voor 2023 is: "Bedwing de bling"! Op de website van www.weekvanhetgeld.nl  vind je informatie, tekstjes en filmpjes over het omgaan met geld, zowel voor scholen als voor ouders en kinderen. 

Uitzendkracht?

Ga jij binnenkort aan de slag met je belastingaangifte? Dan heb je verschillende documenten en gegevens nodig. Op belastingdienst.nl/aangifte vind je een handige checklist ter voorbereiding.