Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Een dag zonder stem, hoe red jij je?

Stel je eens voor dat je een hele dag geen stem hebt. Geen mogelijkheid om te praten, te zingen, te fluisteren of zelfs maar te hummen. Hoe laat je dan weten hoe je over iets denkt, wat je voelt of wat je nodig hebt? 

De kracht van stemgebruik: meer dan woorden alleen 

Onze stem is een van de meest krachtige hulpmiddelen die we bezitten. Het gaat verder dan alleen praten. Je hebt je stem nodig om iets duidelijk te maken. Je kan ermee communiceren; zeggen wat je wilt of wat je nodig hebt, je kan laten horen dat je iemand gehoord hebt en je kan je emoties en ideeën uiten. Door te variëren in toonhoogte, tempo en intonatie kun je de aandacht vasthouden, emoties overbrengen en de betekenis van je woorden verdiepen. Net zoals het stemmen van een muziekinstrument voor de gewenste toonhoogte.  

Bovendien kun je met je stem beïnvloeden hoe je op anderen overkomt, of dat nu vriendelijk, ernstig of boos is. En met jouw stem kan je via je kiesrecht invloed uitoefenen welke vertegenwoordigers het land besturen. Je stem kan je dus op meerder manieren inzetten. 

Interactie zonder stem met andere mensen 

Als je door een verkoudheid of avondje stappen tijdelijk geen stem hebt, merk je pas hoe belangrijk je stem is. Voor de interactie met andere mensen en hoe je hierdoor met elkaar kan verbinden. 
Laatst had ik een behoorlijke verkoudheid te pakken waardoor ik mijn stem zo goed als kwijt was. Ik kon alleen nog praten door te fluisteren en heel rustig te spreken. Dit kostte me wel veel moeite en ik moest echt nadenken om met zo min mogelijk woorden mezelf toch uit te kunnen drukken. Dit lukte deels, de andere personen moesten dan wel stil zijn om mij te kunnen verstaan. Dit was heel vermoeiend en moeilijk. Gelukkig wist ik dat dit tijdelijk was en kon ik het accepteren. Maar ik kan me dus wel voorstellen hoe het is als je je niet kunt uiten via je stem.  

De stem van de uitzendkracht 

Stel je dan eens voor dat je niet de juiste woorden kan zeggen, dat je een taal niet (voldoende) spreekt. Dat je op je werk de instructies niet begrijpt of dat het communiceren met je collega’s niet gaat en dat je hierdoor niet goed kan samenwerken of je een probleem niet goed kan uitleggen. Dit komt helaas veel voor bij uitzendkrachten. Veel uitzendkrachten zijn vluchteling, statushouder of arbeidsmigrant. Meestal kunnen zij zich wel redden met de Engelse taal, maar vaak is dit niet voldoende en kunnen er situaties ontstaan waarbij het wenselijk is om de Nederlandse taal te spreken. Wist je dat je dan het Nederlands Taalbudget kan inzetten?

In de dynamische wereld van uitzendwerk is het belangrijk dat de uitzendkracht een stem heeft waarnaar geluisterd wordt. De stem van de uitzendkracht verdient onze aandacht en waardering, het erkennen van hun ervaringen, behoeften en zorgen. Wanneer mensen zich gehoord voelen, worden ze uitgedaagd om hun stem te laten horen en betrokken te zijn. Daarom is het belangrijk om de stem van jouw uitzendkracht te horen en is investeren in je uitzendkrachten altijd een goed idee. Je kunt jouw uitzendkrachten ondersteunen door het inzetten van onze vergoedingen zoals Budgetcoaching of een Scholingsvoucher.

Daarnaast organiseren wij verschillende webinars voor de uitzendkrachten om onze vergoedingen onder de aandacht te brengen. De eerstvolgende webinar staat op 21 mei gepland; Minder stress meer energie voor uitzendkrachten. Stress kost veel energie, doe je hier niets aan dan kunnen deze klachten leiden tot een burn-out. Het is waardevol om hiermee aan de slag te gaan met onze 6-weekse gratis training Minder stress mee energie. Check onze kalender voor alle webinars die wij organiseren voor de uitzendkrachten, via deze link: Kalender voor de uitzendkracht

Elke stem is het waard is om gehoord te worden. Uiteindelijk is iedereen afhankelijk van zijn/haar stem! Laten we een positieve impact creëren, zowel voor onszelf als voor anderen, laat de stem van jouw uitzendkracht horen.