Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

De Internationale Dag voor Veilig en Gezond werk

28 april is het de werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Hèt moment om extra aandacht te besteden aan de vitaliteit en bescherming van jouw uitzendkrachten.

Een ongeluk staat in een klein hoekje. En dat blijkt ook uit recent onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten. Zo geeft 10% van de uitzendkrachten aan wel eens slachtoffer te zijn geweest van een ongeval op het werk.

Hoe bereid je, als uitzendorganisatie of opdrachtgever, uitzendkrachten nou goed voor op een veilige werkomgeving?
 

Arbochecklists

Om uitzendkrachten eenvoudig en volledig te infomeren over vereiste kwalificaties en mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s biedt Doorzaam Arbochecklists aan. Arbochecklists zijn branche gebonden checklists waarin alles doorgenomen wordt voor de veiligheid van werk in die branche. Denk bijvoorbeeld aan de bouw, landbouw, productie, maar ook administratie.

Weet de uitzendkracht bijvoorbeeld dat hij/zij gaat werken met gevaarlijke stoffen? Zijn de juiste maatregelen hiervoor getroffen? Is de uitzendkracht bekend met alle brancherisico’s? Het zijn allerlei vragen waarmee gezorgd wordt dat de uitzendkracht veilig en gezond aan het werk kunnen.

De Arbochecklists zijn er in het Nederlands, Engels, Duits, Bulgaars, Oekraïens, Pools, Roemeens en Russisch. Download ze hier!

Veiligheid voor uitzendkrachten

Een veilige en gezonde werkplek is een werkplek waar iedereen bewust is van elkaars veiligheid. Vertrouwen is belangrijk en een strakke lijn met een contactpersoon is hierbij van groot belang. Zo zorg je er zelf voor dat ook jouw uitzendkrachten kunnen nadenken over de veiligheid op de werkvloer.

Om jouw uitzendkrachten nog beter voor te bereiden op hun veiligheid, hebben we een animatie over Arbo & Veiligheid voor uitzendkrachten:

Gezond werken

Werken, terwijl onze gezondheid niet ten onder gaat. Dat willen we natuurlijk het liefst allemaal. Maar hoe gezond werken we eigenlijk?

Werken is (on)gezond

Uit onderzoek blijkt dat werkenden over het algemeen een betere gezondheid hebben dan niet-werkenden. Maar niet elk werk is even gezond. Jaarlijks gaan naar schatting zo’n 200.000 gezonde levensjaren verloren door ongezond werk. Verder worden jaarlijks naar schatting 13.000 werknemers arbeidsongeschikt door ongezond werk (bron: Nederlandse Arbeidsinspectie)

Is het werk dat jouw uitzendkrachten doen wel gezond? Wanneer je de eerste kenmerken van gezondheidsklachten vroeg op merkt, is het vaak makkelijker om er iets aan te doen. Bij Doorzaam vinden we dan ook dat de gezondheid van uitzendkrachten vaker gecontroleerd moet worden.

Gezondheidscheck

Een Gezondheidscheck helpt jouw uitzendkrachten inzicht te krijgen in hun eigen gezondheid en in de mogelijkheden om deze te verbeteren. Dit gebeurt via een Preventief Medisch Onderzoek (PMO).

Je kan dit zien als een soort APK voor je gezondheid. Het onderzoek brengt de kwetsbare punten in de gezondheid van je uitzendkrachten in beeld. Die kwetsbare punten kunnen te maken hebben met het werk, maar soms ook met de leefstijl van de uitzendkracht.

Meer weten?

Er zijn genoeg manieren om jouw uitzendkracht rondom de internationale dag voor veilig en gezond werken te ondersteunen. Zodat zij nog veiliger kunnen werken en naast hun werk kunnen genieten van een gezond leven.

Wil je meer weten over een van onze regelingen? Neem dan contact met ons op via email info@doorzaam.nl of telefonisch 020 655 82 16