Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Ease on down the road…

Column Chantal Huinder
In mijn vorige column schreef ik dat onzekerheid de enige zekerheid is. En dat is bekrachtigd in de afgelopen maanden. Aangepaste coronamaatregelen, een extreem hoge inflatie, een record voor de gasprijzen.

En dan de oorlog in Oekraïne. Heftig, zwaar, triest en de effecten wat dat met zich mee brengt, en gaat brengen, zijn bijzonder treurig. Als ik er al woorden aan kan geven…

Tegen deze somberheid wil ik graag het licht laten schijnen op dat wat wel positief is. Namelijk dat er zeker beweging zit in het verankeren van duurzame inzetbaarheid in de branche. Als Doorzaam laten we graag een kritische noot vallen als het op dit thema aan komt. Echter afgelopen week waren we bezig met het afronden van ons, mede door ESF gefinancierde, project de Duurzame Uitzendkracht en toen realiseerde ik me maar weer eens dat er al een mooie beweging op gang is.

Het voelt alsof we met  iedereen die heeft deelgenomen de “Yellow Brick Road” hebben bewandeld, zoals omschreven in het boek van L. Frank Baum “The Wonderful Wizard of Oz”. Alhoewel eerlijkheid mij gebied te zeggen dat ik deze ken uit de film “the Wiz”.  Daarin zingt Diana Ross ‘come on …ease on down… ease on down the road…’ en zo voelt het. We zijn gestaag de weg blijven bewandelen. We hebben meebewogen en vooral overwonnen en volgehouden, en zijn op weg naar ons doel. Net zoals in “the Whiz”.

De meeste uitzendorganisaties hebben vanaf het begin geparticipeerd en hebben andere geïnspireerd aan te sluiten. Goed voorbeeld doet goed volgen. Er zijn intercedenten en managers opgegeven voor de trainingen, samen met directie zijn er visie- en boost sessies gehouden en opdrachtgevers zijn betrokken. En zo gaandeweg in al die jaren hebben deze organisaties hun eigen DI beleid weten neer te zetten. Sommige hebben afdelingen opgezet, platforms ontwikkeld en voorzichtig kpi’s aangepast zodat die matchen met de DI ambities die de organisatie voor ogen heeft. Andere uitzendorganisaties maken continu opvolgende kleine stappen en ook die zijn waardevol. Alles heeft zijn eigen tijd nodig. Rustig de weg blijven bewandelen.

En het mooiste is dat we hierdoor uitzendkrachten over de jaren hebben weten te verrijken. Door het goede gesprek, door het bieden van loopbaankansen en inzichten en door het bieden van instrumentarium dat hen verder brengt op de arbeidsmarkt. Van gezondheidschecks, budgetcoaching tot opleidingen. En dit is niet een eenmalige actie, nee het is al deels verankerd. En voor waar nog ondersteuning nodig is bieden we mogelijkheden. Neem ook eens een kijkje als je de weg wilt bewandelen.

Diana swingt en zingt: “de weg is soms lang maar als je blijft doorlopen dan komt het wel goed”. En dat is wat we blijven doen, op weg naar een verankering van duurzame inzetbaarheid voor uitzendkrachten.

Chantal Huinder, Femke Kooijman, Jessica Brandwijk, Lysette Klein Meulekamp en Tamara Burgering - Van der Wulp schrijven met regelmaat over hun ervaringen. Deze vind je terug op de pagina Columns en blogs.