Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Binnen 6 weken stress verlagen

Zonder stress het leven door willen we natuurlijk allemaal. Maar iedereen ervaart wel eens stress en moeten we eigenlijk wel stressvol het leven door willen. Want wat is teveel stress? Wanneer is het niet meer gezond voor je? En wanneer valt iemand uit door stress?

Om goed te kunnen presteren hebben we een bepaalde mate van stress nodig. Dat noemen we dan positieve stress. Dit is bijvoorbeeld de spanning die een fijne gebeurtenis oproept en deze stress verdwijnt vanzelf weer na enige tijd.

Je spreekt van negatieve stress wanneer je het als nare gebeurtenis ervaart. Deze stress blijft langer hangen en verdwijnt niet zomaar. Wist je dat bij een derde van het verzuim stress de oorzaak is?

Laten we voorop stellen dat de gezondheid van elke werknemer voorop staat. Als werkgeverheb je echter ook te maken met wat verzuim voor je betekent bedrijfsmatig. Verzuim kost gemiddeld € 250 per dag. En wanneer de uitzendkracht door stress uitvalt, dat verzuim gemiddeld op 180 dagen per jaar komt. Die rekensom van de totale kosten spreekt voor zich.

Bevlogen medewerker ook positief voor productiviteit
Deze gemiddelde cijfers gelden als er niets aan de ervaren stress gedaan wordt uiteraard. Het goede nieuws is dat je als uitzender wat kan betekenen voor die uitzendkracht die veel stress ervaart en het liefst natuurlijk proactief al stress voorkomt. Dat is beter voor de persoon maar ook wederom voor de organisatie.

Uit onderzoek is gebleken dat een bevlogen werknemer 35% minder verzuimt en dat zijn productiviteit 20 procent hoger is. Dat bereiken we graag!

Dit zijn de eerste stresssignalen
Maar hoe weet je of je uitzendkracht last heeft van stress? En hoe houd je uitzendkrachten fit en vitaal als je weinig tijd hebt? Heb jij zicht op hoeveel stress je uitzendkracht ervaart?

Als  uitzendorganisatie ben je veelal niet aanwezig op de werkvloer en ken je wellicht niet iedereen zo goed als je zou willen. Je doet je uiterste best, maar je kunt simpelweg niet alles. Ook spreekt niet elke uitzendkracht zich hier gemakkelijk over uit.

Hoe kun je nou stress herkennen?

Ongezonde stress kan zich op verschillende manieren uiten zoals:

  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Slaapproblemen
  • Pijn in je nek
  • Kort lontje
  • Kortaf zijn
  • Concentratieproblemen

Stress kost veel energie, doe je hier niets aan dan kunnen deze klachten leiden tot een burn-out. Het is waardevol om hier ook je opdrachtgever op te wijzen en om het gesprek met je uitzendkracht hierover aan te gaan.

Geen nood! Er is hulp.
Binnen zes weken kun je namelijk je stress niveau verlagen. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. In zo’n korte periode je stress level verlagen?

Jazeker. Wij bieden hiervoor een 6-weekse training aan: Minder stress meer energie aan.

Deze training volgt de uitzendkracht samen met een persoonlijke coach van Lesstress. Wekelijks is er een videogesprek over de voortgang van de training, worden de resultaten besproken en vragen beantwoord. Er wordt gebruik gemaakt van een app voor het doen van de dagelijkse stressmeting. Dagelijkse opdrachten zorgen voor een actieve deelname aan het programma.

Per dag kost het een uitzendkracht ongeveer 15 minuten om het programma te volgen. 
 

Ervaringen deelnemers
We hebben veel persoonlijke feedback gekregen met als rode draad dat deelnemers:
- Minder piekeren
- Meer baas over hun gedachten zijn
- Hun valkuilen (h)erkennen
- Zich veel vrolijker voelen
- Beter voor zichzelf gaan zorgen
 

Indrukwekkende cijfers van deelnemers 2022

 

Heeft je uitzendkracht al niet teveel stress?
Twijfel je of je je uitzendkracht nog kan aanmelden omdat deze aangeeft erg veel stress te ervaren? Of omdat de uitzendkracht zich met regelmaat afgemeld heeft voor het werk? Weet dan dat er altijd eerst een intake is met de uitzendkracht. Deze wordt gevolgd door een 3-daagse proefperiode zodat de uitzendkracht kan ervaren of de 6-weekse training aanspreekt.

Aanmelden
Geïnteresseerd? Leuk, stuur een email naar info@doorzaam.nl o.v.v. Minder stress meer energie

Jouw werk zit er echt op wanneer je meteen de volgende gegevens van de uitzendkracht vermeld:

- naam
- telefoonnummer
- email adres
- recente loonstrook (max 4 weken oud en met gewerkte uren genoteerd)

Wat houdt je nog tegen?

Meer inspiratie
Blog Jessica Brandwijk

Video