Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Hoe transformeer jij de arbeidsmarktkrapte tot mogelijkheden?

column door Femke Kooijman
“Recordkrapte op de arbeidsmarkt: 133 vacatures per 100 werklozen” zo kopte de NOS laatst nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek de nieuwe arbeidsmarktcijfers publiceerde. Tegen dat licht zou een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) vanzelfsprekend moeten zijn voor iedereen.

LLO kan veroudering van skills tegengaan en ervoor zorgen dat nieuwe skills eigen gemaakt worden, zodat men duurzaam inzetbaar wordt én blijft.  

Daarbij wordt ingezet op het vergroten van de leercultuur bij organisaties en de eigen regie van de werkenden. Doorzaam probeert die positieve leercultuur te stimuleren in de uitzendbranche en ook eigen regie is een heel belangrijk thema voor ons. Waarom? Omdat met het stimuleren van eigen regie je toch net wat verder komt, meer bereikt. Wanneer iemand de eigen regie neemt met bijvoorbeeld scholing, nemen de kansen op de arbeidsmarkt toe.

Gratis aanbod waarvan je gebruik kunt maken
Het Alles-in-1 traject is bijvoorbeeld een heel mooi middel voor uitzendkrachten om te onderzoeken wat de uitdagingen zijn op het gebied van zijn of haar ontwikkeling. Het gesprek hierover aangaan en het stimuleren van eigen regie zien we direct in deze trajecten terug.

We zien dat veel uitzendorganisaties veel scholingsmiddelen van Doorzaam inzetten om uitzendkrachten om- en bij te scholen. Het Persoonlijk Kansberoepbudget is bijvoorbeeld een budget waar dit eerste halfjaar veelvuldig gebruik van is gemaakt om uitzendkrachten om te scholen naar een kansberoep. Voor maar liefst 226 uitzendkrachten is het Kansberoepbudget aangevraagd door jullie en deze uitzendkrachten zijn ook daadwerkelijk begonnen met een om- of bijscholing.

In de eerste twee rondes van de Scholingsvouchers zijn al 5547 vouchers uitgegeven aan uitzendkrachten. Wat geweldig om te zien dat we samen de duurzame inzetbaarheid van zoveel uitzendkrachten aanpakken. Ook zijn we een mooi traject gestart waarbij uitzendkrachten in een Regionaal Sorteercentrum nu bezig zijn met het behalen van hun Praktijkverklaring. Over positieve leercultuur gesproken!

Waar liggen jouw kansen?
Wij zijn blij met deze ontwikkelingen binnen de uitzendbranche. Maar we zien voor de tweede helft van het jaar ook zeker nog genoeg kansen. Los van de diverse vergoedingen starten we in het najaar met een nieuw programma voor intercedenten en middenmanagement. Gesprekstechnieken, gedragsverandering en het stimuleren van eigen regie van uitzendkrachten maken onderdeel uit van dit programma. Daarbij gaan we ook in op hoe je het aanbod van Doorzaam daar nou direct bij kunt inzetten. Maar met het programma willen we ook een slag maken in de verduurzaming en borging van het beleid op het gebied van DI in de organisaties. We werken nu aan de puntjes op de i maar delen hier binnenkort we zeker meer informatie over! Dus houd onze website en social media in de gaten.

De huidige arbeidsmarktkrapte en maatschappelijke ontwikkelingen vragen om onze gezamenlijke aandacht en actie op het gebied van een Leven Lang Ontwikkelen. Wat heb jij nog nodig om te starten?

Chantal Huinder, Femke Kooijman, Jessica Brandwijk, Lysette Klein Meulekamp en Tamara Burgering - Van der Wulp schrijven met regelmaat over hun ervaringen. Deze vind je terug op de pagina Columns en blogs.