Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Terugblik op 2023 en vooruitblik op 2024: Kleine stappen naar grote dromen in de branche

Femke en ik zijn in de decembermaand vol enthousiasme in de pen gedoken om in deze column terug te blikken op een jaar dat voorbij is gevlogen.

Terugkijkend naar wat we vorig jaar schreven, waarin ons streven naar een holistische benadering voor 2023 centraal stond, kunnen we concluderen dat we  zeker onze focus daarop hebben gehad. Niet in één keer, maar zoals ons afgelopen congres al benadrukte, door met kleinere stappen ver te komen. En als we kijken naar de vooruitgang, kunnen we concluderen dat we in elk geval verder zijn gekomen. Niet door onze dienstverlening uit te breiden maar juist door de focus te behouden. De focus gericht op een groter bereik bij uitzenders en uitzendkrachten. Evenals een focus op het voeren van de dialoog met onze stakeholders over het belang van de holistische benadering. Zodat we vitaal, veilig en vaardig werken integreren binnen de uitzendbranche en werkgevend Nederland.

 

Vitaal, veilig en vaardig werken in de schijnwerpers
We zien dat we meer bereiken op het gebied van vitaliteit en veiligheid. Om de dialoog over mentale gezondheid te bevorderen ben ik zeer verheugd dat ik samen met velen anderen heb mogen meewerken aan de denktank van de Argumentenfabriek aan het boek ‘Mentale gezondheid en werk’. Dit boek is nu te koop en raad ik echt aan als leesvoer in de donkere decembermaand. Om te helpen het gedachtegoed te verspreiden verloten we als Doorzaam 10 exemplaren. Houd onze social mediakanalen in de gaten om een boek te scoren.

Ook de dialoog rondom veilig werken wordt steeds groter. Samenwerkingen, zoals met de Land- en tuinbouw, de Arbeidsinspectie en Pharos, laten zien dat veilig en gezond werken voor uitzendkrachten op meerdere agenda’s staat. Ook vanuit de ABU, de NBBU en de vakbonden zien we dat hier grote focus op ligt en slaan we de handen ineen. Onze Arbochecklists zijn herzien en worden in het nieuwe jaar gepubliceerd op onze website. Ook hebben we een klankbordgroep veilig werken opgericht. Mocht je willen deelnemen aan deze laatste er is nog plek! Stuur dan een email naar info@doorzaam.nl

 

Groei in dienstverlening
Naast de dialoog en actie rondom gezondheid en veiligheid, die Chantal hierboven beschrijft, zien we dat ons behoud van focus resulteert in een groei in afname van onze dienstverlening. Deze groei is overal zichtbaar: meer partijen maken gebruik van onze regelingen en steeds meer partijen zetten meerdere regelingen in voor het versterken van de arbeidsmarktpositie van uitzendkrachten. Daar zijn we trots op! 

Naast groei in onze regelingen hebben we intensiever advies gegeven aan partijen die meer willen doen met duurzame inzetbaarheid, onder andere door kennissessies en themadagen te organiseren en adviesgesprekken te voeren. En daarnaast hebben we tientallen gedreven mensen begeleid in de leerlijnen tot DI-ambassadeur en DI-specialist. Mooie stappen in de richting van het inbedden van veilig, vitaal en vaardig werken in de uitzendbranche.

 

Leren op de werkplek
Naast het formele leren zien we ook een toename in het besef dat leren op de werkplek cruciaal is, juist voor ongeschoolde of praktisch geschoolde uitzendkrachten. Ook het erkennen van vaardigheden, skills is een steeds groter groeiende vraag. Ook in de onlangs gepubliceerde Monitor Leercultuur 2023 van de SER wordt in het bijzonder aandacht besteed aan informeel leren op de werkvloer. Daarom is het mooi dat we dit jaar een pilot zijn gestart om ook schilders te kunnen voorzien van een Praktijkverklaring. Deze maand ontvangt een groep uitzendkrachten bij een Regionaal Sorteer Centrum ook de verklaring van Logistiek medewerker. Een mooi moment om bij stil te staan! Uiteraard delen we dit moment via een welbekende Doorzaam video op onze socials.

De beroepsbegeleidende leerweg biedt nog steeds een mooie leerroute. We zien dat ook deze trajecten hard nodig zijn om het benodigde vakmanschap op de arbeidsmarkt te realiseren. Van mbo-niveau1 t/m mbo-niveau 4. De uitzendbranche speelt hier een belangrijke rol in en realiseert menig BBL-traject in samenwerking met haar opdrachtgever. Om dit te erkennen en te stimuleren hebben we derhalve onze Mentorvergoeding verhoogd naar €600 als een tegemoetkoming in de tijd en energie die de begeleiding en organisatie vraagt van een uitzendorganisatie. Daarnaast maken we de vergoeding beschikbaar voor al de niveaus. Zo ondersteunen wij de branche en haar uitzendkrachten, in zowel formeel als informeel leren.

 

Vooruitblik op 2024; kleine stappen naar grote dromen
En als we vooruitkijken naar volgend jaar,gaan we door met behoud van onze regelingen. Houden we focus op groei in contacten met uitzendorganisaties. Gaan we verder met onze benadering rechtstreeks naar de uitzendkrachten. En lanceren we ons vernieuwd portaal voor onze regelingen.

Met ons energieke team zetten we in op kleine stappen die leiden tot het verwezenlijken van onze grote droom: elke uitzendkracht vitaal, veilig en vaardig aan het werk. Nu en in de toekomst. Wij kijken nu al uit naar 2024 om die stappen te gaan zetten. Jullie ook?