Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Aandacht voor Duurzame inzetbaarheid is het laatste jaar alleen maar noodzakelijker geworden.

Column Adriana Stel, directeur DOORZAAM

Al een jaar lang leven veel mensen in stress, moeten ze werk en privé combineren, kinderen thuis onderwijs geven en tegelijkertijd werken. De druk is hoog en ondertussen is er ook angst voor de toekomst. Heb ik straks nog wel een baan.

De meeste uitzendkrachten moeten buitenshuis werken, rekening houdend met alle maatregelen; sinds december verplicht een mondkapje in openbare ruimtes, 1,5 meter afstand, veel meer aandacht voor hygiëne en je steeds bewust zijn van alle regels en ondertussen gewoon doorwerken.

Uitzendkrachten verdienen meer dan ooit aandacht en een goed gesprek over hun inzetbaarheid. Uit onderzoek dat DOORZAAM heeft laten uitvoeren door KBA Nijmegen blijkt dat 50% van de uitzendkrachten niet tevreden is over de contractvorm. Nu kun je zeggen dat is nu eenmaal de aard van uitzendwerk, maar daar ben ik het niet mee eens. Je kunt als uitzendwerkgever ondanks contractvorm veel doen om de uitzendkracht meer werkzekerheid te geven. Als ze weten dat ze na een opdracht weer doorgeplaatst worden, is de contractvorm niet relevant. Helemaal nu in coronatijd. Vorig jaar werden er in maart 125.000 uitzendkrachten naar huis gestuurd, terwijl er op dat moment ook nog veel vraagsectoren waren. Als er proactief loopbaanbeleid wordt gevoerd kunnen veel meer uitzendkrachten worden doorgeplaatst. Ik doe dan ook een beroep op alle uitzendwerkgevers om gewoon te beginnen met het voeren van het goede gesprek over alle aspecten van duurzame inzetbaarheid, gezondheid, financiën, basisvaardigheden, zoals taalvaardigheid, rekenen en vooral digitale vaardigheden, vakkennis en toekomst mogelijkheden.

Dit is voor alle partijen een win-win, een gemotiveerdere uitzendkracht die minder zal verzuimen, opdrachtgevers krijgen productievere uitzendkrachten en uitzendwerkgevers hebben minder handling en een grotere klanttevredenheid. Waarop kan de uitzendwerkgever zich onderscheiden? Dat is met de beste uitzendkracht! Wacht niet maar ga het gesprek aan.
 

Op deze pagina vind je alle columns geschreven door Adriana Stel en Chantal Huinder.