Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

7 oorzaken van stress en hoe je jouw uitzendkrachten kan helpen

Stress op de werkvloer kan bij uitzendkrachten voor grote problemen zorgen. En dat vertaalt zich ook door naar jouw als werkgever. Werkstress kost de Nederlandse werkgever maar liefst 3,2 miljard euro en dat is te voorkomen. Maar hoe?

Iedereen heeft wel eens stress en stress kan zelfs enkele voordelen hebben. Te veel stress is dan weer niet goed voor je. Maar wat is teveel stress? Wanneer is het niet meer gezond voor je?

Vermoeidheid, hoofdpijn, veranderende eetlust tot aan hartkloppingen aan toe. Met als gevolg; een verlaagde motivatie én ziekteverzuim. Wist je dat stress en een te hoge werkdruk zelfs de oorzaak is van maar liefst een derde van het verzuim?

De belangrijkste oorzaken van stress

Stress kan overal plaatsvinden. Niet allen op werk maar ook binnen de familie, op de sportclub of door andere persoonlijke problemen

Persoonlijke problemen herkennen

Ook buiten werk en dus buiten jouw invloed om kunnen uitzendkrachten veel stress ervaren. Misschien is er onlangs wel een dierbare overleden of is zijn/haar relatie net verbroken.

Ook chronische lichamelijke ziektes kunnen een hoop onzekerheid met zich meebrengen. Hoe ontwikkelt de ziekte? Hoe kan ik dit het beste aanpakken? En kan ik straks nog werken? Het zijn enkele onzekerheden die voor mensen erg stressvol kunnen zijn.

Financiële problemen kunnen ook van grote invloed zijn op je mentale gesteldheid. Hoe je met geldzorgen bij jouw uitzendkrachten moet omgaan lees je hier.

Werkstress

Uit recent onderzoek onder uitzendkrachten blijkt dat stress op de werkvloer drie belangrijke oorzaken hebben.

Gebrekkige informatie en communicatie

Gebrekkige communicatie is nooit leuk. Zeker als er iets van je wordt verwacht, maar eigenlijk niet zo goed weet wat. Met frustratie als gevolg. Voor zowel de uitzendkracht als de uitzendorganisatie. Uitzendkrachten zullen zich minder productief gaan voelen, voelen zich ondermaats en met stress als gevolg

Onvoldoende opleiding en vakmanschap

Het kan ook zo zijn dat de uitzendkracht het idee krijgt dat de taken die ze opgelegd krijgen te hoog gegrepen zijn. Ze krijgen een minderwaardigheidscomplex en ervaren minder plezier aan hun werk. Blijven opleiden is hierbij van belang. Doorzaam biedt dan ook verschillende regelingen en budgetten, waarmee jij jouw uitzendkrachten klaar kan stomen voor de toekomst.

Onderbezetting

Werkdruk en onderbezetting gaan natuurlijk een op een met elkaar gepaard. Een uitzendkracht moet te veel taken op zich opnemen om in zijn eentje te doen. Met kortere pauzes en langere dagen tot gevolg.

Leren om beter om te gaan met stress

Een deel van de stressfactoren waarmee uitzendkrachten mee te maken krijgen heb je als uitzender zelf in de hand. Een goede communicatie, een luisterend oor en weten hoe je vroegtijdig de eerste kenmerken van stress kunt opmerken.

Minder stress, meer energie

Mentale ondersteuning is hierbij erg belangrijk. Maar geen nood! Binnen zes weken kunnen uitzendkrachten namelijk hun stress verlagen.

Wij bieden hiervoor Minder stress meer energie aan. Deze training volgt de uitzendkracht samen met een persoonlijke coach. Wekelijks is er een videogesprek over de voortgang van de training, worden de resultaten besproken en vragen beantwoord. Er wordt gebruik gemaakt van een app voor het doen van de dagelijkse stressmeting. Dagelijkse opdrachten zorgen voor een actieve deelname aan het programma.

Per dag kost het een uitzendkracht ongeveer 15 minuten om het programma te volgen. 

Aanmelden
Aanmelden gaat vanaf januari 2024 in Doorzaamregelingen

Wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met ons via email info@doorzaam.nl of via telefoon 020 655 82 16.