Voorbeeld interventies ter inspiratie

Financiële coaching (Budgetcoaching)

Daan is werkzaam als Logistiek Medewerker bij een groot distributiecentrum. Hij vindt zijn werk heel leuk en zou graag aan het werk blijven in deze functie. Toch heeft hij regelmatig een kort lontje en dan niet zo aardig voor zijn collega’s.

Niemand precies weet wat daar de reden van is. De intercedent van zijn uitzendbureau heeft in overleg met Daan hem aangemeld voor het Ontwikkelbudget. Na gesprekken met de coach blijkt Daan last te hebben van financiële zorgen. Door de stress is hij prikkelbaar en kan hij weinig hebben.

Hij vindt het niet prettig om dit met de intercedent en/of opdrachtgever te bespreken. Maar tegen de coach durfde hij daar wel voor uit te komen. Voor hem wordt er met het interventiebudget een Budgetcoach ingeschakeld die hem weer grip op zijn financiën laat krijgen.


Loopbaancoaching

Farah werkt al een aantal weken op een callcenter bij een verzekeringsmaatschappij. Een leuke functie maar het is maar een opdracht voor een paar maanden. Farah weet nog niet zo goed wat ze daarna wil gaan doen en wat bij haar past.

Haar Intercedent vertelt haar over het Ontwikkelbudget en dat zij met een coach hierover van gedachten kan wisselen. Dat vindt Farah een goed idee. Door de gesprekken met de coach krijgt Farah een steeds beter beeld van wat ze wil en kan. Er zijn alleen nog wel wat meer gesprekken voor nodig.

Het interventiebudget wordt dan ook ingezet voor Loopbaancoaching.


Leefstijlcoaching

Dan hebben we nog het verhaal van Tanja werkzaam als Orderpicker. Tanja is een enthousiaste goedlachse dame maar wel wat verlegen. Iedereen is dol op haar en werkt graag met haar samen.

Tijdens een gesprek met haar Intercedent vertelde ze wel wat gezonder zou willen leven maar niet zo goed wist hoe. Ook daarvoor kan het Ontwikkelbudget ingezet worden. Na de gesprekken met de coach was het duidelijk dat een Vitaliteitscoach Tanja verder zou kunnen helpen.

Met het interventiebudget is er een goede Vitaliteitscoach ingehuurd en deze is samen met Tanja een plan aan het maken om betere keuzes te maken op het gebied van voeding en beweging.


Gezondheid

Gabriel rookt sinds zijn twaalfde jaar. Hij heeft al meerdere malen gezegd te willen stoppen, is al gaan minderen, maar het stoppen wil niet langer dan een halve dag lukken, hij vervalt dan toch weer in zijn oude gedrag.

Tijdens het gesprek met de coach geeft hij aan dat hij hier last van heeft, het geeft hem het gevoel een loser te zijn. Hij heeft het gevoel dat hij door sommige mensen met de nek wordt aangekeken, omdat hij nog steeds rookt. Hij wil nu echt stoppen, omdat hij een voorbeeld wil zijn voor zijn kinderen en omdat het zijn gezondheid verbetert.

Zijn coach geeft Gabriel in het eerste gesprek de opdracht om voor hun tweede gesprek uit te zoeken of zijn zorgverzekeraar dit vergoedt. Tijdens het tweede gesprek geeft Gabriel aan dat dit het geval is en dat hij al een afspraak heeft gemaakt met zijn huisarts om te kijken wat voor hem de beste manier is. Gabriel wil ook graag een bijscholing volgen, zodat hij beter in staat is om zijn werk te blijven doen. De bijscholing wordt uitgezocht en als interventie uit het traject ‘Alles-in-1’ van Doorzaam ingezet.


Bijscholing

Sinan is productiemedewerker en doet zwaar lichamelijk werk. Dat ging hem altijd goed af. Maar Sinan wordt volgende week 55 en de vraag is of hij dit werk nog heel lang kan doen. 

Na aanmelding voor het Ontwikkelbudget gaat hij hierover in gesprek met zijn coach. Tijdens de gesprekken blijkt dat Sinan het in zijn werk belangrijk vindt dat de kwaliteit van zijn werk perfect is. Hij is hier altijd heel secuur op en let hier ook op bij zijn collega’s. Er is een afdeling bij zijn opdrachtgever die waar die werkzaamheden plaatvinden en de werkzaamheden op die afdeling zijn lichamelijk niet zwaar.

Sinan zou daar graag aan de slag gaan maar hij mist de benodigde papieren. Met het interventiebudget wordt er een opleiding ingekocht die Sinan klaarstoomt voor die functie. Zo kan hij doorstromen voordat zijn lichaam helemaal op is.


Omscholing

Susan is werkzaam als uitzendkracht in een eetcafé. Ze vindt het heel erg leuk om met de gasten om te gaan, maar tijdens de Coroancrisis is ze haar baan kwijt geraakt.

Tijdens de gesprekken met de coach komt ze erachter dat ze het onregelmatige van het werk helemaal niet vervelend vindt en dat ze energie krijgt van contact met mensen.

Ze wil zich laten omscholen tot zorgmedewerker. Naast haar opleiding gaat ze als schoonmaker aan het werk bij ouderen om een inkomen te hebben en om alvast een beetje ervaring met de doelgroep die haar aanspreekt, ouderen, op te doen.


Laaggeletterdheid

James werkt al jaren als ambulant kelner. Vorige maand is zijn dochter bevallen van een dochter, James is dus opa geworden. Hij is supertrots! In het gesprek met de coach durft James zich heel kwetsbaar op te stellen.

Hij geeft aan dat de komst van zijn kleinkind ook iets bij hem heeft losgemaakt, hij zou zo graag een opa willen zijn die zijn kleinkind voorleest. James heeft moeite met lezen en schrijven. In zijn werk redt hij het tot nu toe wel, hij schrijft geen bestellingen op, maar onthoudt het. Als er nieuwe drankjes op de markt zijn die veel lijken op een andere wat kleur en etiket betreft, krijgt hij het wel eens benauwd.

James wordt gekoppeld aan het taalhuis bij zijn gemeente. Hij gaat een traject in waarin hij beter leert schrijven en lezen. Nieuwe drankjes draait hij zijn hand niet meer voor om en kan ook de bestellingen noteren in plaats van uit het hoofd te leren. En als kers op de taart kan hij zijn kleindochter voorlezen.