Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Hoe je veilig en gezond werken samen aanpakt

Veilig en gezond werken doe je echt alleen door een goede samenwerking. De opdrachtgever moet voor een veilige en gezonde werkplek zorgen. Als uitzendkracht kun je nadenken over de werkomstandigheden. En als uitzendwerkgever heb je uiteraard een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je uitzendkracht veilig en gezond aan het werk is.

Maar hoe gaat dit in de praktijk? Wat doet je bedrijf aan Arbo en Veiligheid? Is je RI&E voor elke individuele opdrachtgever in orde? En ook belangrijk: worden uitzendkrachten werkzaam bij jullie hier ook bij betrokken?

Arbo en Veiligheid is een onderwerp waar je niet elke dag bij stil staat. En we gaan ervan uit dat het ook wel goed is geregeld. Tenminste op papier en we nemen aan ook wel in de praktijk. Maar vaak gaan we toch echt pas kijken of het allemaal wel in orde is op het moment dat er iets gebeurt of gebeurd is. En hoe vervelend is het dan als blijkt dat je toch niet de juiste informatie had en het ongeval misschien had kunnen voorkomen?

In de praktijk
Eind februari hielden we een webinar waar we in gesprek gingen met verschillende uitzenders om met elkaar te bespreken wat er al wel en nog niet gedaan wordt over veiligheid op de werkvloer voor de uitzendkracht. Het webinar werd geleid door Bert Visser, Partner Experts in Flex. Bert is sinds 2003 zelfstandig adviseur en houdt zich o.a. bezig met Arbo en Veiligheid. Hij heeft veel ervaring met problematieken rondom de onderlinge samenwerking, communicatie en arbeidsomstandigheden.

Tijdens het webinar kwam onder andere het volgende naar boven:

  • De basis klopt vaak op papier wel. Alleen hoe vaak wordt er gekeken of het nog allemaal actueel is?
  • Er wordt gewerkt met sectorale Checklisten, maar klopt deze wel per individuele opdrachtgever?
  • Als de RI&E is aangepast zijn de arbochecklists dan ook bijgewerkt?
  • Wanneer je geüpdatete arbochecklists hebt, wie stuurt deze dan naar de uitzendkrachten?
  • Als een uitzendkracht tijdelijk op een andere afdeling gaat werken, wie informeert de uitzendkracht dan over de daarbij horende arbochecklists en veiligheidsrisico’s?
  • Hoe zorg je ervoor dat je zeker weet dat jouw uitzendkracht het allemaal heeft begrepen? Denk ook eens aan cultuurverschillen en taalvaardigheden van je uitzendkracht.

Op onze website vind je verschillende informatieve en ook interactieve tools die je kunnen helpen met een veilige werksituatie voor je uitzendkracht. Denk dan aan bijvoorbeeld:

Als uitzender ben je dus verplicht om je uitzendkracht vooraf te informeren over mogelijke aanwezige actuele veiligheids- en gezondheidsrisico’s en hoe daarmee om te gaan. En deze informatie moet je aangeleverd krijgen door je opdrachtgever zodat jij je uitzendkracht hierover kunt informeren. Dit geldt ook wanneer je uitzendkracht (tijdelijk) op een andere afdeling binnen hetzelfde bedrijf gaat werken of wanneer er wijzigingen in de RI&E zijn.

Houdt jouw opdrachtgever je op de hoogte wanneer er wijzigingen in hun RI&E zijn?