Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Wat is Praktijkleren?

Blog Lysette Klein Meulekamp
Wat heb ik allemaal geleerd tijdens mijn eerste maanden bij Doorzaam? Veel, maar er bleef ook wat onduidelijk. Wat is er bijvoorbeeld allemaal mogelijk met Praktijkleren? En vooral, wat zijn de verschillen tussen alle mogelijkheden op dit gebied?

Daar had ik nog niet zo’n goed beeld van. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een Ervaringscertificaat en een Praktijkverklaring? Ik ben bij mijn collega’s te rade gegaan en wat ik terug kreeg was dat ook zij in het begin tijd nodig hadden om dit te begrijpen. Dus ik dacht hier is werk aan de winkel en heb ik een en ander uitgezocht.

Ervaring omzetten naar waarde
Ervaring omzetten naar een verklaring, certificaat of zelfs naar een diploma, is waar het bij Praktijkleren om gaat. Dit kan gaan om uitzendkrachten die niet een opleiding hebben gevolgd of hun opleiding niet hebben afgemaakt, maar ondertussen wél de ervaring hebben opgedaan. Met deze ervaringen heeft de uitzendkracht waarde, maar het is zonde dat dit niet op papier aangetoond kan worden.

Hier willen wij bij Doorzaam het verschil in maken en hebben het volgende aanbod beschikbaar binnen het Praktijkleren: Ervaringscertificaat, Praktijkverklaringen, Diplomaroute en de Mentorvergoeding/BBL.

Uitkomst uit mijn zoektocht
Graag vertel ik je wat er uit mijn zoektocht is gekomen. En dat doe ik het liefst kort en bondig!

Hopelijk helpt dit jullie ook en kunnen de aanvragen bij ons binnenstromen, want dat dit mooie trajecten zijn om de uitzendkracht hun waarde te bepalen en vast te leggen, dat moge duidelijk zijn.

Ervaringscertificaat
Met een Ervaringscertificaat wordt zichtbaar gemaakt welke kennis en werkervaring de uitzendkracht daadwerkelijk heeft in relatie tot een bepaald beroep of opleiding door het verzamelen van informatie als bewijslast. Het resultaat wordt vastgelegd in een certificaat waardoor de kennis en kunde officieel worden gevalideerd en erkend. Het Ervaringscertificaat wordt volledig door Doorzaam vergoed.

De Praktijkverklaring
Bij een Praktijkverklaring geeft de opdrachtgever aan welke taken de uitzendkracht beheerst en welke nog aangepakt kunnen worden. Het is een verklaring gelinkt aan een mbo-kwalificatie dossier.

Voor mensen die nog nooit een diploma hebben gehaald, is de Praktijkverklaring een mooie opsteker en soms een stimulans om toch verder te leren. De opdrachtgever dient wel een erkend leerbedrijf te zijn. Doorzaam ondersteunt bij en vergoedt de Praktijkverklaring in zijn geheel.

De Diplomaroute
De Diplomaroute is een versnelde route naar het diploma, dus zonder dat iemand een volledig opleidingstraject hoeft te doorlopen. Dit bestaat uit twee onderdelen: een theorie-examen en een praktijkgedeelte (deze wordt op de werkvloer afgenomen). Na het succesvol doorlopen hiervan ontvangt de uitzendkracht een officieel erkend mbo-diploma. Ook de Diplomaroute vergoedt Doorzaam volledig.

De Mentorvergoeding/BBL
Bij een beroepsbegeleidende leerweg wordt de uitzendkracht opgeleid door vier dagen te werken bij een erkende werkgever (opdrachtgever) en één dag naar school te gaan. De opdrachtgever heeft een begeleidende rol op de werkvloer. De uitzendorganisatie ontvangt een vergoeding als deze als mentor optreedt van een uitzendkracht die een BBL-opleiding volgt (op niveau 1 of 2).  Alle uitzendwerkgevers die mentorvergoeding ontvangen moeten ook over het Keurmerk beschikken.

Dus ga lekker aan de slag met ons prachtige aanbod binnen het praktijkleren en meld je uitzendkrachten hiervoor aan. En heb je er nog meer vragen over dan gaan wij graag een adviesgesprek met je aan.

Chantal Huinder, Femke Kooijman, Jessica Brandwijk, Lysette Klein Meulekamp en Tamara Burgering - Van der Wulp schrijven met regelmaat over hun ervaringen. Deze vind je terug op de pagina Columns en blogs.