Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Wanneer gezonde spanning stress wordt

Blog Jessica Brandwijk
“Waar gaat je blog over?” vroeg Elise, onze senior communicatieadviseur, mij terwijl ze me met nieuwsgierige ogen aankeek. Blog? Mijn hart slaat over en er ontstaat direct een rare kriebel in mijn buik. “Wanneer moet ik die bij je aanleveren, morgen?!”

Ai, die deadline was even langs me heen gegaan. Waar ga ik het over hebben? Hoeveel tijd kan ik vandaag vrij maken om het af te krijgen? Vanavond nog maar even doorwerken dan? Als ik maar de focus kan vinden vandaag. Allemaal gedachten die in een paar seconden in me opkwamen.

“Voor deze keer kan ik wel iets schuiven in de contentkalender, dan wordt het volgende week” zei Elise. Ze had waarschijnlijk de blinde paniek in mijn ogen gezien. Rust daalde meteen over mij heen, in mijn lijf; schouders ontspannen, hartslag omlaag. En in mijn hoofd stopte de hectiek.

Een beetje stress bleef. Want de vraag waar ik over ga schrijven, was nog niet beantwoord. En zo zijn er op meer vlakken wel een beetje stress. De Arbochecklists moeten nu echt wel een keer online, de Vaardigheidsdag komt steeds dichterbij, en lopen de aanmeldingen voor al onze mooie vergoedingen nog wel door? En zo kan ik nog wel even doorgaan. En toch ervaar ik dit niet als negatief. Gezonde spanning noem ik het liever.

Wat is stress eigenlijk een raar fenomeen. Te veel is niet goed maar te weinig blijkt ook niet handig. Stress kan namelijk ook een hulpmiddel zijn, zeg maar een energiebooster. We kunnen optimaal presteren met 100% concentratie en focus. “Zonder stress, geen succes,” om het in een pakkende quote te gieten. Maar hoe reguleer je dat nou? Je ontkomt er niet aan dat er dingen gebeuren die niet leuk zijn. Dat is een gegeven, hoe je daarmee omgaat kun je leren.

Ook uitzendkrachten kampen met het vinden van deze balans. En soms lukt dat omgaan met stress niet vanzelf. Weet jij van je uitzendkrachten waar zij op die balans van stress en gezonde spanning zitten? Misschien vind je het lastig om hier een gesprek over aan te gaan omdat het net een andere aanpak vraagt. Weet dat wij een gesprekskaart hebben, met voorbeeldvragen om je voor een dergelijk gesprek op weg te helpen. Deze gesprekskaart download je hier.

Als tijdens het gesprek blijkt dat er bij je uitzendkracht stress gerelateerde klachten zijn, weet dan dat wij daar een mooi programma voor hebben: Minder Stress Meer Energie. Een 6 weken durende training met blijvende resultaten! Een van de deelnemers liet weten: “

Ik voel me veel beter en minder gestrest, dat is echt gelukt, ook diepere dingen bekeken en goede inzichten gekregen. Ik heb er meer uitgehaald dan ik in eerste instantie had gedacht dat ik eruit zou halen. Ben heel blij.

En met deze laatste woorden heb ik toch ook weer een deadline gehaald, fijn.

En die nieuwe Arbochecklists? Die staan in maart online helemaal up to date, in een nieuw jasje en in wel 8 verschillende talen!